У Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочалося слухання позову України проти Росії, яке триватиме до 9 березня.

Видання "Обозреватель" вислухало думки аналітиків та дипломатів, аби розібратися, чим цей процес обернеться для нашої держави.

У своєму позові Україна звинуватила Росію в порушенні Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, маючи на увазі тиск на українців та кримських татар в анексованому Криму.

У разі позитивного рішення суддів Україна сподівається, що Росія утримається від ще більшої ескалації конфлікту, а ще вердикт на нашу користь дозволить виграти час до закінчення розгляду справи.

У вітчизняному МЗС уже заявили, що розгляд позову продовжиться незалежно від того, чи будуть вжиті запобіжні заходи щодо агресора.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Що стосується думок політичного істеблішменту, то вони різні. Наприклад, президент Петро Порошенко висловив впевненість в успіху України, але дипломати у свою чергу не розділяють його оптимізму.

Насамперед, така позиція пов’язана з тим, що, за словами екс-представника України в Раді ООН з прав людини Володимира Василенка, суд не зможе розглянути питання про збройну агресію Росії проти України. Він уповноважений братися тільки за ті справи, на розгляд яких дали згоду всі задіяні в суперечці сторони.

На думку Василенка, якщо ж суд прийме рішення про компенсацію збитків Україні, то все одно з його виконанням виникнуть певні труднощі.

"Швидше за все, суд покладе на обидві сторони зобов'язання створити міжнародний арбітражний орган, щоб на практиці вирішити питання про компенсацію. Але звичайно ж Росія не схильна дотримуватися норм міжнародного права, тому це буде вельми проблематично", - зазначив Василенко у коментарі виданню.

Екс-генконсул України в Едінбурзі і Стамбулі, голова правління фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко вважає, що суд навряд чи може зобов'язати Росію до чогось, але надалі дуже пригодиться Україні. Це станеться тоді, коли закінчиться війна, і агресору таки доведеться компенсувати завдані збитки.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", Порошенко головним козирем України в Гаазькому суді назвав правду.