"Буран" — перший радянський орбітальний корабель багаторазового використання. Розробка "Бурану" тривала понад 10 років. До 1984 року був готовий перший повномасштабний корабель "Буран".

Довжина "Бурану" сягала 36,4 метра, розмах крила — близько 24 метрів, висота корабля, коли він стоїть на шасі, — більше 16 метрів. Стартова маса корабля — понад 100 тонн, з яких 14 тонн припадає на паливо. У його вантажному відсіку міг розміщуватися корисний вантаж масою до 30 тонн.

Перший політ "Бурану" був призначений на 29 жовтня 1988 року, але з технічних причин за 51 секунду до старту він був скасований. Наступний старт призначили на 15 листопада 1988 року.

У 1990—1992 роках планувався запуск ще однієї ракети "Енергія" з другим орбітальним кораблем "Буран". Через скорочення фінансування в ці роки запуск здійснити так і не вдалося. У 1990 році роботи за програмою "Енергія" — "Буран" були припинені, а в 1993 році програма остаточно закрита.

Всього за програмою "Енергія" — "Буран" було побудовано три льотні кораблі, закладені ще два, і створено дев'ять технологічних макетів у різній комплектації для проведення випробувань.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Корабель "Буран", що літав, був законсервований і залишений у монтажно-дослідному корпусі на космодромі Байконур. У 2002 році корабель був повністю знищений дахом корпусу, що звалився на нього.

Другий корабель, який мав зробити другий політ в автоматичному режимі зі стиковкою з пілотованою станцією "Мир", залишився на Байконурі. У квітні 2007 року він був встановлений в експозиції музею космодрому Байконур.

Третій корабель, ступінь готовності якого на момент припинення робіт становив 30-50%, до 2004 року знаходився в цехах Тушинського машинобудівного заводу. У жовтні 2004 року його перевезли на причал Хімкинського водосховища для тимчасового зберігання.

Читать также: Літак на сонячних батареях пройшов точку неповернення

Один з макетів "Бурану" в 1995 році НВО "Молнія" продало АТ "Космос-Земля", яке встановило його в Центральному парку культури і відпочинку ім. Горького в Москві, де він використовувався як атракціон до 1999 року. Таку саму функцію він виконував у 2000 році на Олімпіаді в Сіднеї, після цього корабль опинився в Бахрейні. У 2008 році макет був придбаний Технічним музеєм міста Шпайєра, розташованого в німецькій землі Рейнланд-Пфальц. Він прибув до Німеччини у квітні 2008 року.

Доля інших кораблів-макеті - гірка. Вони й досі залишись в ангарах, перетворюючись на непотріб.