26 вересня Президенту України Петру Порошенко виповнюється 51 рік. "Знай" з'ясував, що готує гаранту в подарунок його оточення і що взагалі дарують президентам.

Як нам вдалося дізнатися зі своїх джерел, фракції і партії в цьому році вирішили обмежитися квітами, листівками і критикою. У Кабінеті міністрів на прохання Володимира Гройсмана вже замовили величезний букет з троянд. Втім, для самих наближених, за чутками, основне торжество буде проходити ввечері в селищі Козин, де мешкає зараз батько Президента.

Читайте також: Представники Трампа відхрестилися від зняття санкцій з Росії

Політики, наближені до сина Петра Порошенка Олексія, розповіли, що привітати Петра Олексійовича збереться вся родина, включаючи новонароджену внучку. Марина Порошенко з нагоди власноруч вирішила спекти торт. Сімейні посиденьки почнуться близько 17, а для друзів особняк Петра Олексійовича відкриє двері вже о 19 вечора.

Президент Фонду вільних журналістів імені В'ячеслава Чорновола Дмитро Пономарчук вирішив влаштувати спеціальну виставку у Фонді Президентів України - спеціально до дня народження Гаранта. Фонд працює в Національній бібліотеці імені Вернадського, але не зрозуміло, чи відвідає винуватець торжества виставку.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Саме в Фонді зберігається велика колекція подарунків, подарованих Кучмі, Ющенку, Януковичу і тепер Порошенко. Він був створений в 1996 році за указом Кучми, тому подарунків Леоніда Кравчука там немає. Серед дарів - книги, монети, ювелірні вироби, холодна зброя, предмети мистецтва, символічні ключі від різних міст світу. Подарунки зібрані у фонді, Президенти отримували не тільки в дні народження, але і під час офіційних зустрічей і закордонних поїздок.

Одним з найцінніших експонатів Фонду по праву вважається унікальна Біблія Далі, подарована Віктору Януковичу. Книга являє собою фоліант ручної роботи з 900 сторінок і містить текст Старого і Нового Завітів. Але найцікавіше - вона проілюстрована 105-ма сюрреалістичними репродукціями Сальвадора Далі. Обкладинка Біблії зроблена з натуральної шкіри і інкрустована дорогоцінним камінням: діамантом, рубіном, аметистом і малахітом. В Україні видано всього 500 таких біблій, і перший примірник був подарований тоді Президенту Януковичу.

Сьогодні ж подивитися на Президентські подарунки зможуть всі бажаючі. Правда, в соціальних мережах вже почали сміятися, що день народження Петра Порошенка збігається із Всесвітнім днем контрацепції.

Позаторік Петро Порошенко отримав від активістів в подарунок цукерки та шину. Цукерки подарували з натяком на бізнес в Росії, а ось шину Петро Олексійович отримав в подарунок, щоб пам'ятав про Майдан. Соратники обмежилися досить скромними подарунками (як вони самі офіційно заявили) - листівками і букетами квітів.

Глава уряду Індії подарував Петру Порошенко пам'ятний набір, присвячений святкуванню Міжнародного дня йоги. Серед подарунків була книга Філософія для дітей та підлітків. Дружина Марина піднесла йому в тому ж 2014 році коробку. Президент довго не наважувався розкрити секрет, що в ній. У соціальних мережах з'явилися найрізноманітніші коментарі з припущеннями. І Президент вирішив відкрити таємницю. У коробці, піднесений дружиною, була безліч дитячих малюнків з усієї України.

Навіть якщо дорогі подарунки і були або будуть, то Петро Олексійович змушений їх приховувати.

Вся справа в тому, що згідно із законом Президент не може отримувати дорогі подарунки, а якщо вже отримав, то повинен здати їх в казну. Все регламентується законом "Про засади запобігання і протидії корупції", де сказано, що президент України може приймати особисті подарунки, "які відповідають загальноприйнятим уявленням про гостинність, за умови, що вартість одного подарунка не перевищує розміру однієї податкової соціальної пільги". Якщо ж Президент не захоче віддавати подарунок, то необхідно скласти протокол про боротьбу з корупцією і звернутися в міліцію за місцем роботи того, хто отримав подарунок.

У зв'язку з цим в українській політиці були курйози.

Одного разу Партія Регіонів похвалилася, що подарувала Віктору Януковичу картину "Святогір'я" художника Петра Васюкова. Тим самим підвели його під порушення чинного закону "Про засади запобігання і протидії корупції". Стаття 8 цього закону забороняє президенту отримувати подарунки, дорожчі половини мінімальної зарплати в Україні. Найцікавіше те, що регіонали самі голосували за прийняття цього закону.

Після такого подарунка і обговорення в соціальних мережах більше "регіонали" подарунками Президенту не хвалилися.

Ще один подарунок Януковичу став притчею - золотий батон. Насправді золотий батон виявився з прес-пап'є, і подарував його Віктору Федоровичу президент ПАТ "Сумське НВО ім. М.В. Фрунзе" Володимир Лук'яненко. Крім золотого батона, активісти знайшли в Межигір'ї і повний список подарунків, які отримував Янукович, - цілу книгу. Крім золотих батонів, дорогих картин, там також значилися біблії, ікони, посуд, вази, шкатулки, спиртне, монети, медалі, годинники та багато іншого.

Так, наприклад, нардеп Володимир Макеєнко дарував Януковичу срібну ікорницю, а Ганна Герман - горщик, датований 2 ст. до н. е., Сергій Куніцин подарував статуетку Кирила-Мефодія 861 року, Нестор Шуфрич Віктору Федоровичу дарував ... тигра, а міністр оборони Олександр Кузьмук дарував справжній танк. Цікаво, що в Межигірських списках значиться і Петро Порошенко - він дарував Януковичу срібний набір, а Арсеній Яценюк - срібну шкатулку. Найбільш демократичним виявився Віталій Кличко - він дарував Януковичу свої боксерські рукавички. Михайло Саакашвілі подарував Віктору Федоровичу ніж.

Одного разу Януковичу навіть подарували Україну - журналісти скинулися по кілька десятків гривень і купили на Ірпінському велоринку велосипед "Україна".

В один із днів народжень Януковича Ганна Герман розповідала журналістам, що хотіла б піднести Віктору Федоровичу лаврову гілку, яку, за її словами, можна придбати тільки в грузинському місті Кутаїсі. Але Янукович так і не отримав від неї обіцяний подарунок.

Віктору Ющенку зазвичай дарували старовинні речі і презенти, пов'язані з історією України.

Леоніду Кучмі, за часів його керівництва країною, презентували яхту і навіть акції заводів. Найближчі соратники дарували президенту молдавське шампанське і ризьке мило. В один із днів народжень Кучма отримав статуетку золотого лева вагою в 4 кг. Путін свого часу подарував Леоніду Даниловичу набір мисливського приладдя.

Першому президенту Леоніду Кравчуку на день народження одного разу подарували коня. Дарлінг, так звали подарунок, займав перші місця на змаганнях, проте президент ніколи на ньому не їздив.

Любить незвичайні подарунки і глава сусідньої держави-агресора Володимир Путін. У 2002 році колишній віце-прем'єр Башкортостану Габіт Сабітов подарував оригінальний подарунок Володимиру Володимировичу - "Повісті про Путіна". Сабітов написав повісті, використовуючи тільки слова, що починаються на букву "п". Фантазії вистачило на три сторінки з назвою - "Минуле Путіна", "Свята Президента Путіна", "Перспективи Президента Путіна". На 50-річний ювілей Путіну подарували точну копію шапки Мономаха.

У 2008 році - подарували уссурійського тигра. Кучма підніс на 50-річний ювілей сонячний годинник із зображенням карти зоряного неба з вигравіруваною цитатою Канта. Путіну часто дарували тварин: тигра, жеребця, антилопу, і в тому числі улюблену їм собаку Коні. А президент Чечні Кадиров заради такої справи навіть перейменував проспект перемоги в Грозному в проспект Володимира Путина.

Читайте також: Прорив труби зупинив рух у центрі Києва

Екс-президент Росії Дмитро Медведєв в 2010 році отримав в один з днів народжень від Володимира Путіна дореволюційне видання "Історії Російської держави" Карамзіна. А Віктор Янукович подарував йому в той рік автомобіль "Перемога". Перший IPAD Медведєву подарував особисто глава компанії Apple Стів Джобс. Facebook Засновник Марк Цукерберг подарував Медведєву футболку з адресою прем'єр-міністра в соціальній мережі.

Перший і останній президент Радянського Союзу Михайло Горбачов також отримував на дні народження незвичайні подарунки. Так, Ірина Хакамада вручила Горбачову живі соняшники. "Це символ сонця і світла", - підкреслила вона. У 2010 році Михайлу Горбачову подарували бронзовий бюст. Бюст виконаний скульптором Сержем Мангінсом, випущений він у кількості 25 екземплярів і коштував на той час 9900 євро.

За законами Великобританії, вартість подарунка члену уряду не може перевищувати 140 фунтів.

А в США всі подарунки офіційним особам автоматично переходять у власність уряду і можуть бути використані відповідними відомствами. Перший Президент Россі Борис Єльцин якось подарував Біллу Клінтону саксофон - довелося віддати подарунок в казну.

Багато країн світу ратифікували Віденську конвенцію з дипломатичних і консульських відносин. У конвенції прописано, що якщо державна особа отримує подарунок, то він не повинен бути дуже дорогими. Але бували винятки з правил. Наприклад, після Сталінграда Черчилль від імені Великобританії підніс Сталіну дорогоцінну холодну зброю. На своє 70-річчя 21 грудня 1949 року товариш Сталін отримав в подарунок Кабріолет Т 600 Tatraplan-Sport від жителів Якутії, а ще копію нафтової вишки, зробленої зі срібла, від жителів Баку.

Цікаво, що ще за часів Петра Першого був виданий указ, що забороняє отримувати державним особам подарунки понад певну суму.