Посилення позицій українських силовиків вигідно і президенту, і "Народному фронту", і багатьом іншим партіям у владі. Таку думку висловив директор Інституту західноукраїнських досліджень Олег Хавич, коментуючи заяви міністра МВС Арсена Авакова про необхідність прийняття імперативу презумпції правоти поліцейського.

"На жаль, не тільки у цього, але також і у багатьох інших законопроектів нинішньої влади, що підсилюють репресивний механізм і обмежують права і свободи громадян, є всі шанси на проходження через Раду. Як показують голосування, якщо владі дійсно треба провести щось через ВР, то шляхом десятка спроб, приїзду на них прем'єра і президента все буде продавлено у кращих традиціях "Партії регіонів", - упевнений експерт.

Водночас він звернув увагу на інший аспект проблеми - закон може бути написаний не юристами, а піарниками.

"Все-таки ні Аваков, ні глава Нацполіціі Хатія Деканоїдзе не є юристами. Таке враження, що вони просто шукали якийсь красивий лозунг - ось і придумали "презумпція правоти поліцейського". Хоча для будь-якого юриста наріжним каменем є саме презумпція невинності", - підкреслив Хавич.

Подібне посилення українських силовиків, на його думку, вигідно і президенту Порошенко, і "Народному фронту", і багатьом іншим партіям у владі.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Мова ж йде про презумпцію правоти силовика в цілому. Не тільки в Авакова, а й у президента є свої силовики, яких він контролює на 100%. Це і Генпрокуратура, і СБУ. На жаль, посилення репресивних функцій держави цілком влаштовує команду президента, а президент задає тон більшості політичних подій або рухів, що відбуваються у країні ", - пояснив експерт.

Водночас в умовах нинішнього правового нігілізму, крім презумпції винності корумпованого чиновника, будь-якого іншого імперативу бути не може, вважає Хавич.

"В умовах нинішнього правового нігілізму, причому правового нігілізму саме з боку влади, якщо і вводити якусь іншу презумпцію, крім загальноприйнятої у світі презумпції невинності обвинуваченого, то це має бути презумпція вини чиновника, звинуваченого у корупції, як це пропонує зробити, скажімо, Медведчук", - підсумував експерт.

Нагадаємо, 15 років тому, в 2001 році народний депутат Віктор Медведчук зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про державний (фінансовий) контроль за декларуванням доходів осіб, уповноважених виконувати функції держави, та їх витратами", який, зокрема, передбачував декларування витрат чиновників, членів їхніх сімей.