Американський стартап Design SHIFT створив комп'ютер, фізично захищений від спроб злому, повідомляє CrowdSupply. Це справжній "комп'ютер для параноїків". Він шифрує SSD, впізнає користувача по бездротовому токену, блокується, якщо токена немає поруч, вимикається, якщо комп'ютер зрушити з місця. Найкрутіше: видаляє ключ шифрування SSD, якщо спробувати просвердлити корпус або навіть розібрати. За таких обставин всі дані будуть безповоротно втрачені.

Переважна більшість сучасних цивільних комп'ютерів передбачає тільки програмний захист даних. При цьому найпопулярніший спосіб захисних заходів - аутентифікація користувача в операційній системі за допомогою пароля. Однак, це не допомагає фізично захистити дані на носії інформації. Наприклад, комп'ютер може бути вкрадений, після чого фізично розібраний для отримання доступу до носія.

Читайте також: Чому не слід часто змінювати паролі на комп'ютерах

Неттоп ORWL забезпечує апаратний і програмний захист даних за рахунок використання декількох різних систем. Комп'ютер включиться, тільки якщо поруч знаходиться користувач з бездротовим токеном, в якому встановлений NFC-чіп і Bluetooth-модуль. Токен служить для аутентифікації користувача і запуску комп'ютера. Якщо токен забрати від комп'ютера за межі прийому сигналу, то контролер безпеки заблокує екран і буде вимагати введення пароля, а якщо комп'ютер при цьому спробувати зрушити з місця, то система буде знеструмлена і для включення і розшифровки даних знову буде потрібно користувач з токеном. Таким чином, зловмисник не зможе отримати доступ до системи, навіть якщо фізично викраде включений ORWL.

Усередині декоративного корпусу розташований захисний бокс з провідною мережею. Контролер безпеки постійно спостерігає за станом провідної мережі і при зміні опору на будь-якій ділянці стирає криптографічний ключ, що використовується для шифрування SSD. Фактично, це призводить до безповоротної втрати всіх даних на комп'ютері. Таким чином, ORWL захищений від розтину корпусу або спроб його розрізати, просвердлити або іншим способом отримати доступ до апаратного забезпечення комп'ютера. Також контролер безпеки відповідає за моніторинг присутності токена, аутентифікацію, перевірку цілісності системи, розшифровку інформації на SSD і моніторинг показань гіроскопа.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Базова версія пристрою коштує 699 доларів і передбачає установку процесора Intel Skylake M3, 8 гігабайт оперативної пам'яті, SSD з апаратним шифруванням на 120 гігабайт і операційну систему Ubuntu.

Як повідомляв сайт Знай.ua, українські розробники вирішили проблему забутих паролів