Представники Нацбанку і міністр фінансів Наталія Яресько розкритикували прийнятий парламентом законопроект про реструктуризацію валютних кредитів. Депутати, які підтримали документ, також пошкодували про прийняте рішення і мають намір відкликати свої голоси.

Через прийняття законопроекту "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті" втрати для банківської системи нашої країни сягнуть 95 млрд грн, заявила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook міністр фінансів України Наталія Яресько.

Читайте також: Україна оголосить дефолт у липні – Goldman Sachs

"Потенційні втрати цілої банківської системи від такого кроку складуть 95 млрд грн - це більше, ніж буде витрачено на оборону і правоохоронну діяльність у 2015 році. І ці кошти будуть платити всі громадяни, у формі погіршення стану нашої банківської системи, нових крахів банків, втрат депозитів громадянами, які ні в чому не винні ", - підкреслила міністр.

"Чомусь депутати вирішили подбати про інтереси лише зовсім невеликої частини позичальників, які взяли валютні кредити ... Це - популізм, який не має нічого спільного із справедливістю", - додала Яресько.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

У Нацбанку також упевнені в необхідності пошуку іншого рішення для врегулювання питання заборгованості валютних позичальників і акцентують увагу на тому, що таке втручання в переговорний процес між банками і споживачами валютних кредитів заборонено Меморандумом про економічну та фінансову політику, укладеному між Україною і МВФ, повідомили в прес-службі НБУ.

"Прийняття законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи. Під загрозу буде поставлена ​​не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян", - зазначають у Нацбанку.

Також регулятор підрахував, що за умови переведення всіх валютних кредитів у гривню, взятих за курсом 5,05 грн. за дол. США, збитки банківської системи складуть в сумі близько 100 мільярдів гривень.

"Це додаткове навантаження на державний бюджет. Такі нововведення призведуть до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних, збільшення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб", - зазначено в повідомленні НБУ.

Згідно з меморандумом про співпрацю України і МВФ, президент повинен ветувати документ, додали в Нацбанку.

При цьому деякі депутати, які підтримали прийняття законопроекту, назвали свої рішення необачними і пообіцяли відкликати свої голоси. Про це вони написали на своїх сторінках в Facebook.

Читайте також: Через дефолт курс долара може підскочити до 35 гривень

Так, нардеп від фракцій "Батьківщина" Ігор Луценко назвав відданий голос на підтримку документа ідіотським вчинком.

"Друзі, я вчинив як ідіот. Завтра відкликаю голос. Для мене був шок, коли прийшовши додому і подивившись підсумки голосування, виявив, що 1558 прийнято в цілому. Зараз чекаю стенограму - як саме сформулював Гройсман. Я не чув, щоб мова йшла про закон в цілому ", - написав нардеп.

Також депутат від Блоку Петра Порошенка Олександр Черненко зазначив, що не розібрався в ході голосування.