Стало известно, где можно бесплатно и абсолютно легально читать и качать книги.

Про це пише портал ReadRate.

В цих бібліотеках книги поширюються вільно.

1. Бібліотека Максима Мошкова

Бібліотека Мошкова — одна з перших і найбільш популярних російськомовних електронних бібліотек, вона відкрилася в 1994 році. Автори і читачі щодня поповнюють бібліотеку на добровільній основі. Читати можна безкоштовно абсолютно все, однак скачати книгу не можна.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

2. Альдебаран

Бібліотека "Альдебаран" пропонує скачати книгу безкоштовно в будь-якому із зручних електронних форматів (epub, fb2, rtf, mobi, pdf), а перед цим кроком ознайомитися з її уривком.

3. Увесь Толстой в один клік

Волонтери з 49 країн світу створили електронну версію 90-томного зібрання творів Толстого. Усі книги можна завантажити в будь-якому зручному форматі безкоштовно. Понад 700 творів від класика.

4. Федір Михайлович Достоєвський

Великий любитель творчості Достоєвського, ентузіаст Сергій Рубльов вирішив на одному сайті зібрати всю інформацію про письменника. Це не просто книги письменника (до речі, оцифровані прижиттєві видання), але і останні новини про екранізації і телепостановки, дослідження, а також список музеїв та фотоархів.

5. Бібліотека TarraNova

TarraNova просить називати себе не електронною бібліотекою, а архівом. Керівництво сайту каже, що головна відмінність – у тому, що всі тексти розміщені офіційно, за згодою авторів. TarraNova розміщує не тільки авторські тексти, але і переклади (з прізвищами перекладачів). Відомих книг тут мало, проте цікавого і вартого уваги можна знайти багато.

6. Президентська бібліотека ім. Єльцина

Президентська бібліотека ім. Єльцина оцифровує рідкісні книги з російських публічних бібліотек і збирає їх у тематичні колекції. Цікавого дуже багато.

7. Libereya.com

Користуватися безкоштовною онлайн-бібліотекою "Либерейя" можна тільки після реєстрації. У користувачів багато обов'язків (публікації книг, спілкування), зате, кажуть, хороша підбірка книг.

8. Артефакт

У бібліотеці "Артефакт" понад 8 тисяч текстів. Її перевага в тому, що книги тут не тільки російською, але й 32-ма іншими мовами світу. Усі файли доступні для скачування у форматі doc.

9. Електронна бібліотека "Літмир"

Електронна бібліотека "Літмир" містить більше 200 тисяч книг. Їх зручно читати онлайн, а ось при скачуванні сайт просить встановити спеціальну програму, яка відлякує багатьох нових користувачів. У кінці 2015-го року сайт пережив кілька судових процесів через нелегальний контент, який на ньому перебуває. У 2016-му році сайт змінив власника і встав на шлях виправлення. Книг стало помітно менше, ведуться активні роботи по вилученню нелегального контенту.

10. Litres.ru

Незважаючи на те, що Litres – магазин електронних книг, дещо (в основному класику і періодику) там можна взяти безкоштовно в спеціальному розділі.

11. Bookland.com

Магазин електронних книжок Bookland також пропонує колекцію безкоштовних творів у зручних форматах на 18 мовах.

12. Бібліоклуб

Електронна бібліотека та інтернет-магазин "Бібліоклуб" пропонує цікаві умови: придбавши 10 книг, можна стати володарем статусу "Книгочия" і отримати у безкоштовне користування половину контенту магазину. На платформі передбачений ще статус "Генія" – це коли у вас є безкоштовний доступ до всіх книг на сайті. Хороший варіант, особливо якщо вас цікавить література про бізнес і саморозвиток, освітні колекції.

13. "Російська фантастика"

Книжкова полиця сайту "Російська фантастика" містить понад 10 тисяч текстів 180 авторів.

14. Проект Ґутенберґ

Електронна бібліотека "Проект Ґутенберґ" порадує любителів читати іноземними мовами. Це більше 46 тисяч електронних книг, переважаюча мова – англійська.

15. ThankYou.ru

ThankYou.ru – портал музики і літератури, що надається безкоштовно. Непоганий вибір книг у електронному форматі fb2, а також можливість для початківців-авторів опублікувати свою книгу безкоштовно.

16. Бібліотека іноземної літератури ім. Рудоміно

Бібліотека іноземної літератури ім. Рудоміно оцифрувала частину своїх фондів. В основному це рідкісні книги.

17. "Книжкова шафа"

Затишна дитяча бібліотека "Книжкова шафа" оцифрувала безліч хороших дитячих книг, проте в 2009-му зазнала хакерської атаки і втратила майже всі свої активи. Але дещо збереглося. Почитати дитячі твори можна, клікнувши на іконку книги в намальованій шафі.

18. Інститут етнології та антропології

Інститут етнології й антропології на своїй книжковій полиці ділиться профільними книгами в форматі PDF. Вибірку професіонали оцінюють як відмінну.

19. Журнальний зал

"Журнальний зал" - електронна бібліотека сучасних літературних журналів. Тут можна знайти найсвіжіші номери найвідоміших вітчизняних "товстих журналів". База поповнюється досить швидко, а читати – цікаво, адже багато великих творів спочатку публікуються тут, а потім перекочовують в окремі книги.

20. Електронна бібліотека інституту світової літератури РАН

У кінці 2015 року на сайті Інституту світової літератури РАН з'явився розділ "Електронна бібліотека". Зараз у ній близько 400 відсканованих наукових видань, для зручності користувачів розділених за напрямами. Бібліотека поповнюється, на сайті можна не реєструватися.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.uа", полисвумен Києва пише книгу.