Росія може бути готова до захоплення країн Балтії. Якщо вона піде на це, то план з окупації буде реалізований за лічені дні.

Такий невтішний прогноз дала організація Center for European Policy Analysis, який підготував експерт з питань Східної Європи і Росії Едвард Лукас.

Армія РФ відпрацьовувала сценарій нападу на Данію, Норвегію і Фінляндію. Якщо брати до уваги роздробленість Північної Європи, окупаційна операція могла б пройти швидко. НАТО і США втратили б свій істотний вплив на континенті.

Потенційні країни-жертви здатні себе захистити, об'єднавши зусилля - їх загальний ВВП складає $2,3 трильйона, що на третину більше, ніж у Росії. "А загальні витрати на армію складають $33 мільярди. Крім того, дев'ять європейських країн мають кращу авіацію, флот, кибервійська і спецназ. Проте все це не захистить їх від Росії, оскільки всі ці країни ніяк не об'єднані: одні входять в НАТО і ЄС, а деякі не входять. Норвегія і Фінляндія зберігали військовий нейтралітет", - йдеться у звіті.

Читайте также: Путін скликає Раду безпеки Росії через санкції

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Експерти попереджають, що агресивність РФ зростає. "Сценарій навчань передбачає швидку окупацію півночі Норвегії, Аландських островів, шведського острова Готланд і данського Борнхольм", - пише Лукас. Тим часом, Європа залишається спокійною і упевненою, що агресії їй не варто чекати. Це може зіграти для континенту злий жарт.

Офіційна Москва вважає такі заяви вигадкою і завіряє, що не збираються нападати на країни Балтії. Експерти радять не вірити словам Кремля, оскільки є досвід невірних заяв, наприклад, що російських військ немає в Криму і на Донбасі України.

Нагадаємо, на початку червня Латвія зафіксувала на відстані 8 морських миль від свого кордону російські військові фрегати. 9 червня винищувачі НАТО перехопили російський літак-розвідник поблизу Латвії, він тоді став четвертим за два дні, та ін.