Верховна Рада 2 липня прийняла закон "Про національну поліцію". Відтепер змінилися правила і обов'язки правоохоронців. Вони замінить, як патрульно-постову службу, так і співробітників Державтоінспекції.

Новий закон чітко визначає правила зупинки транспортних засобів. Вони вказані в 34 статті закону "Про національну поліцію". Поліцейський, за будь-яких умов, зобов'язаний назвати причину зупинки вашого транспортного засобу.

Правоохоронці мають право зупинити авто за порушення правил дорожнього руху, відсутність державного номерного знака або якщо він забруднений, при його несправності або неналежно закріпленому вантажі.

Якщо автомобіль знаходиться у розшуку, причетний до дорожньо-транспортної пригоди, або ж його водій чи пасажир мають до цього відношення, то поліція може також спинити даний транспорт. Коли автівка обладнана забороненими світловими або звуковими сигналами, то вона підпадає під дію цього закону.

Поліцейські можуть спинити автомобіль, щоб опитати водія чи пасажирів у якості свідків, або ж просто попросити про допомогу.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук зазначив, що законопроект про Нацполіцію намагається регламентувати спеціальні заходи поліцейських. Зокрема, перевірку документів, опитування, зупинку транспортного засобу, застосування радару та відеотехніки.

Читайте також: Столична патрульна поліція складе присягу на Софійський площі

"Це цілком вірно, адже регулювати взаємовідносин між поліцейським та особою повинні не відомчі інструкції та накази, це має бути визначено в законі", - зазначає він.

Всі інші причини зупинки автомобіля, відтепер є незаконними.

Нагадаємо, нова патрульна служба сьогодні складала присягу в Києві. Планується, що вони в це же день вийдуть на патрулювання вулиць.