Валютні кредити не реструктуризують, попри прийняття народними депутатами законопроекту 1558-1, вважають в Українському аналітичному центрі.

"Справді є така проблема. Люди брали кредити при курсі 5,05 гривень за долар, а зараз він виріс у п'ять разів і платити просто нічим. Однак цей закон може вирішити їхню проблему, але одночасно й загострить банківську кризу. Банки ж купують іноземну валюту на міжбанківському ринку за сьогоднішнім курсом. Якщо вони переведуть валютні кредити у гривні, то хто платитиме різницю? Ні державі, ні банкам це не по кишені", - говорить "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Читайте також За реструктуризовані кредити валютних позичальників заплатить вся Україна

Законопроектом передбачено, що всі банки й інші фінансові установи зобов'язані протягом місяця провести реструктуризацію валютних зобов'язань за кредитним договором.

Валютний борг конвертуватимуть у гривню за курсом, який був на час укладання кредитного договору. При цьому банк не має підвищувати відсоткову ставку за кредит.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Це вже втретє депутати намагаються протягнути цей закон. Але вони або популісти, або не розбираються ні в законодавстві, ні в економіці. Адже президент вже двічі ветував цей законопроект і зробить це ще раз. Крім наслідків для банківської системи, цей законопроект суперечить меморандуму України з Міжнародним валютним фондом. Там вказано, що наша влада не продаватиме за пільговими умовами іноземну валюту", - прогнозує фахівець.

Законопроект вже розкритикували у Міністерстві фінансів і Нацбанку. У НБУ наголосили, що збитки від такого закону можуть бути більшими за 100 млрд. грн.

"Збитки справді можуть бути дуже великими, адже тоді банки змушені будуть за свої кошти перекривати курсову різницю своїх позичальників, купувати більше валюти. Багато фінустанов стануть неплатоспроможними, тому Фонд гарантування вкладів потрібно буде збільшувати. Грошей у бюджеті для цього немає", - пояснює "Знай" Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна".

Нагадаємо, що зараз 80 тис. українців, за статистикою Нацбанку, погашають валютні кредити. Більшість із них брали позики на житло на 10-15 років.