У Росії висловили "крайнє обурення" знесенням пам'ятника братства по зброї солдат Війська Польського та Червоної Армії.

Про це пише "Дзеркало тижня".

У заяві МЗС РФ в суботу, 4 липня, наголошується, що рішення польського міста Нова Суль про знесення польсько-радянського пам'ятника в Росії розглядають "як відверто недружній крок польської сторони як пряме і грубе порушення положень угоди між РФ і Польщі про поховання та місцях пам'яті жертв воєн і репресій".

Зокрема, Росію обурило, що пам'ятник був демонтований без узгодження з російською стороною. "З жалем змушені констатувати, що польські власті не прислухаються до наших неодноразовим закликам припинити "війну" з пам'ятниками. Складається враження, що знущання над нашими пам'ятними місцями зведено в Польщі в ранг державної політики", - йдеться в повідомленні дипломатичного відомства.

Читайте також: Росія пригрозила Румунії та Польщі ядерним ударом

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

У зв'язку з цим в російському МЗС заявили Польщі, що Варшава повинна нарешті зрозуміти, що "розв'язана в Польщі "війна пам'ятників" матиме негативні наслідки, відповідальність за які буде повністю лягати на її ініціаторів".

У свою чергу спікер МЗС Польщі Марчін Войцеховський заявив Reuters, що рішення міста Нова Суль не порушує угоду з Росією. Пам'ятник у Новій Сулі був зруйнований в кінці червня.

Мер міста Вадим Тишкевич тоді заявив, що пам'ятник був "некрасивий, завжди брудний через грубі написи". "Часи змінилися. Ми виросли. Росіян тут давно немає", - цитує Reuters слова мера польського міста.