Спостереження за роботою мозку ворон допомогли нейрофізіологам знайти ту зону їх мозку, яка відповідає за підрахунок предметів і просту арифметику. Тим самим вчені довели, що ці пернаті "ейнштейни" дійсно вміють рахувати на рівні дитини з дитсадку.

Про це повідомляє журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

Досить довго найбільш кмітливими представниками тваринного світу вважалися шимпанзе і людиноподібні мавпи. Однак в останні роки їх почали тіснити деякі види птахів — новокаледонські ворони. Вони вміють виготовляти знаряддя праці, вирішувати задачки на кмітливість для 5-річних дітей.

Хелен Дітц та Андреас Нідер з німецького університету Тюбінгена намагалися зрозуміти, чи вміють ворони рахувати насправді, чи це все тільки здається. Вони спостерігали за кількома птахами, які грали в комп'ютерну гру на екрані планшета.

Перед кожним раундом гри екран комп'ютера очищався, і потім на ньому з'являлося кілька точок, які ворона повинна була підрахувати і потім намалювати їх дзьобом, коли дисплей знову очищався.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Читайте також: Китайцеві замість собак продали двох ведмежат (фото)

Розміри точок і їх розташування постійно змінювалися. Це робили для того, щоб виключити ймовірність того, що птах просто запам'ятає всю картинку цілком, а не рахує їх. Під час кожного сеансу гри біологи стежили за роботою мозку ворон, відзначаючи всі ті відділи її нервової системи, які діяли під час перегляду картинки і введення відповіді.

Ворони давали правильну відповідь у 73% випадків. Це свідчить про те, що вони не діяли навмання. Це означає, що ворони представляють числа у вигляді якихось абстрактних фігур або конструкцій. Птахи дійсно вміють рахувати, а їх "клітини для рахунку" в мозку працюють майже так само, як і людини і ссавців.