Сьогодні нафту марки "Brent" продають по 59,55 доларів за барель. Для порівняння, минулого тижня чорне золото коштувало 63 долари. Така ціна трималася більше трьох місяців.

- Сьогоднішня вартість сировини може стати наступною сходинкою пониження ціни нафти. Вона протримаються ще кілька місяців, а потім знизиться ще більше, - говорить "Знай" Геннадій Рябцев, директор науково-дослідного центру "Психея". Він розповідає про причини зниження цін на сировину та наслідки для українського паливного ринку.

Чому дешевшає нафта?

- Є дві причини - спекулятивна і реальна. Спекулятивна залежить від інформаційних повідомлень про запаси нафти, політичні події та тимчасові зміни у обсягах видобутку сировини в деяких країнах. Подешевшання чорного золота через спекулятивні причини — короткотермінові. Ціна змінюється кожні кілька днів. Наприклад, останній місяць нафта мало не щодня дешевшала й дорожчала на 0,4-1 долар. Але це ніяк не впливало на реальні контракти між контракти між постачальниками сировини та переробниками. А отже, й ціна бензину не змінювалася. Реальною причиною подешевшання сировини є чіткі цифри видобутку та запасів нафти. Якщо ці цифри на 7-10 відсотків вищі за попередні показники, нафта дешевшає.

Читайте також Околиці міста Нефтеюганськ затопило нафтою (фото)

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Чому саме зараз нафта подешевшала?

- Через реальні причини. Минулого тижня різниця між видобутком і споживанням нафти стала найбільшою за останні 30 років. Зараз споживання чорного золота на 20 мільярдів барелів нижче, ніж видобуток. У США запаси нафти найбільші за всю історію. Американцям вже немає де її тримати. Як сховища нафти почали використовувати танкери. Вони не курсують, просто стоять пришвартовані на узбережжях.

Подешевшання нафти аналітики прогнозували ще з березня. Через що, воно відбувається так повільно?

- Не всім вигідне подешевшання сировини. На Близькому Сході собівартість водобутку низька, там щомісяця збільшують обсяги видобутку. Арабам вигідно збувати великі обсяги нафти, тому вони можуть демпінгувати і робити знижки. У Росії й Венесуелі собівартість нафти висока. Їм не вигідне падіння цін, бо тоді рекордно знизиться їхній прибуток. Тому росіяни всіляко намагаються гальмувати світову тенденцію - організовують теракти на Близькому Сході, постачають туди зброю, своїх диверсантів, підтримують терористичні організації. Та й в Україні вони почали не війну не просто так. Однією з причин її розв'язання є дестабілізація в Європі. Економіка Росії залежна від вартості нафти, тому вони зацікавлені влаштовувати якомога більше заворушок і війн. Тоді сировина дорожчатиме.

Читайте також Заправні мережі навмисно завищують ціну бензину - експерт

Як війни та збройні конфлікти впливають на вартість нафти?

- Якщо йде війна чи збройні сутички в районі видобутку нафти, щодня є ймовірність, що нафтогін знищать. Видобуток стає потенційно небезпечним, тому сировина дорожчає. Так само дорожчають поставки нафти, якщо вони йдуть через нестабільні території. Коли ж воює країна, яка споживає нафту, значить є ймовірність, що надалі вона купуватиме нафту з перебоями. Тому у вартість сировини закладають долю ризику.

До якого рівня можливе подешевшання нафти найближчим часом?

- Взагалі нафта зараз повинна коштувати 30-40 доларів за барель. Просто росіяни всіляко розбурхують ситуацію, яка впливає на вартість сировини. Залишається чекати "чорного лебедя" - подію, яка кардинально вплине на зниження ціни.

Що може стати "чорним лебедем"?

- Зняття санкцій з Ірану та вихід цієї країни на світові ринки нафтопродуктів. Тоді пропозиція сировини збільшиться ще більше, а отже, ціни впадуть нижче 40 доларів за барель. Влада Ірану ще весною провела зустріч із представниками Великої сімки і погодилася частково згорнути ядерну програму в обмін на зняття санкцій. Залишилося тільки підписати необхідні документи.

Як теперішнє зниження вартості нафти вплине на ціну пального в Україні?

- Прямого зв'язку між вартістю нафти і вартістю бензину в Україні немає. Адже близько 80 відсотків нафтопродуктів Україна імпортує. Тому ціна на пальне в нашій державі залежить від вартості нафти в Європі, ціни переробки цієї нафти, поставок, курсу долара та попиту на пальне. Якщо теперішня вартість нафти протримається більше тижня, можемо очікувати через два тижні зниження цін на наших заправках.

Читайте також Російський "Лукойл" перефарбувався у австрійський Amic

На скільки можуть знизитися ціни?

- Дуже важко спрогнозувати, бо наші нафтотрейдери через повідомлення про дефолт в Україні закладають у вартість кожного літра складову ризику валютних коливань. До того ж зараз літо — час найбільшого попиту на бензин. Тому ймовірно, що подешевшання буде ледь помітним. Його перенесуть на холодний період. Таким чином будуть заохочувати водіїв їздити більше.