Останній місяць владний олімп потрясають кадрові скандали. Про ротації персоналій у владі та пов'язану з ними підготовку політичних сил до місцевих виборів "Знай" розповідає політолог Антон Круть.

Як можна тлумачити заміну в керівництві СБУ та відставку з МОЗу Олександра Квіташвілі?

- Квіташвілі обсадили заступниками від самого початку, і наглухо зв'язали. Одна із них, наприклад, скандальна Олександра Павленко, бордами якої був завішаний увесь Печерськ у Києві. Зрозуміло, в таких умовах міністр не може бути ефективним.

За неформальною інформацією, керівник Адміністрації президент Борис Ложкін проводив кастинг до Кабміну. Думаю, очікування, які покладали на Квіташвілі, не зовсім справдилися.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Читайте також: "Наступним після Квіташвілі у відставку піде Аваков" - політолог

Щодо призначення Василя Грицака головою СБУ - це один з елементів консолідації президентської влади. Порошенко розставляє на важливі посади лояльніших до себе людей. Призначення Павла Жебрівського головою Донецької облдержадміністрації також слід тлумачити в цьому контексті. Можливо, це й добре. Всі розуміють, Порошенко взяв відповідальність за Донецьку область на себе. Це зменшить шанси на неформальні домовленості з Ринатом Ахметовим.

Як Арсеній Яценюк ставиться до посилення впливу президента в останні місяці?

- Яценюк не має простору для маневру, зважаючи на його просідання в рейтингу. Більше того, мова може йти навіть про об'єднання президентської та прем'єрської партій на місцевих виборах. З іншого боку, спостерігаємо конфлікт між командою Арсенія Яценюка та Дмитра Фірташа. Порошенко потрапляє у вигідну позицію. Це послаблює обох його конкурентів.

Розкажіть про конфлікт між людьми Яценюка та Фірташа?

- Минулого тижня МВС повідомило про арешт 46 підприємств Дмитра Фірташа.

Читайте також: Суд арештував 46 об'єктів нерухомості Фірташа

Антон Геращенко ще місяць тому говорив про необхідність націоналізації його власності. У відповідь олігарх зупинив два своїх азотні заводи – в Черкасах та Рівному. Є тиск на телеканал "Інтер". Саме "Народний фронт" наголошує на тому, що цей канал є агентом російського впливу в Україні. Фірташ через Федерацію роботодавців України критикує уряд, зокрема й через рекламні ролики на центральному телебаченні. Це інформаційні перестрілки.

А Ринат Ахметов?

- У Ахметова зараз загострений конфлікт довкола компанії "Укрнафтогазвидобування", яка володіє правами на видобуток найбільших газових покладів в Україні. Довго тривали розборки щодо цього в судах. Ахметову підігравав голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко. Та нещодавно з нього зняли недоторканість.

Водочас Рината Ахметова дотискатимуть по газу. Є інформація про те, що його змушують продати електрогенеруючі компанії, де він має 70% від частки на ринку. Ахметов пручається. Тут треба чекати рішень Антимонопольного комітету та судів. Такий тиск змушує цього олігарха дистанціюватись від Опозиційного блоку.

У Опоблоку є шанси на виборах?

- Зараз ця політична сила використовує реваншистські гасла. Мовляв, ми знаємо, як закінчити війну, а злочинна влада роздмухує її в країні. Опозиційний блок, за їхньою внутрішньою соціологію, претендує на 40% рейтингу на Півдні та Сході. Будуть намагатись взяти більшість у місцевих радах і отримати своїх мерів. Ринат Ахметов ставитиме керівників своїх підприємств кандидатами на місцеві вибори. Бо більше там йому ставити нікого.

Що чекає на "УДАР" Віталія Кличка?

- Зараз, як я розумію, йдуть торги між Віталієм Кличком та адміністрацією Порошенка. Кличко хоче мати половину списку в місцеві ради і стати єдиним узгодженим претендентом на посаду міського голови Києва. Він навіть зробив фальстарт, коли заявив, що висувається на перегони. Це було без узгодження з Адміністрацією президента і стало своєрідним тиском. Також є інформація про перемовини між Андрієм Садовим та Віталієм Кличком, але я не бачу перспектив їхнього об'єднання.

Яка стратегія зараз у "Самопомочі" Садового?

- "Самопоміч" стала на той самий шлях, що й Юлія Тимошенко – жорстко критикують владу. Так, ніби вони й не частина владної коаліції.

Оцініть шанси у партії Олега Ляшка на місцевих виборах?

- Ляшко переорієнтувався на Ігоря Коломойського і його "Укроп". Ляшко підігруватиме Коломойському. Вони не проти поторгуватись за крісла в Кабміні. Та політична сила Ляшка має тактичні, але не стратегічні стимули для продовження політичного життя.

Читайте також: Ляшко на партійній конференції обматюкав Саакашвілі

Ігор Коломойський, які його цілі?

- Мета номер один – Дніпропетровська область. Мета номер два – Львівська та Івано-Франківська області. Там в Коломойського є підприємства. Найголовнішими для нього зараз будуть мерські крісла у Дніпрі та Кривому Розі.

Одеса його цікавить?

- Звісно, цікавить. Але попередній голова Одеської облдержадміністрації Ігор Палиця, якого пов'язують з Коломойським, там не проявляв жодної помітної активності або піару. Зараз там потужний піаром займається Михеіл Саакашвілі. Люди на це добре реагують. Тому сумнівно, що Коломойський зможе протягнути свого кандидата.