Зміна звичного культурного середовища, обмін інформацією допоможе зруйнувати "радянський" ментальний код, домінуючий в анексованому Криму та на Донбасі. Рішенням проблеми стане безвізовий режим з Європейським союзом, який стимулюватиме жителів окупованих територій України до дій.

Про це заявив психолог Тигран Григорян, повідомляє "Обозреватель".

Як стверджує експерт, у цих регіонах найбільш поширений саме "радянський" ментальний код, не український і не російський. І щоб його розбавити необхідний культурний обмін.

"Люди повинні в реальності побачити іншу картинку. У житті людини домінує економічна психологія, мова йде про якість життя. Другий фактор – це культура, у якому культурному середовищі людина живе. Жителі цих територій жили в радянському культурному середовищі й до нової реальності поки так і не адаптувалися", - розповідає психолог.

Коли люди з "радянським" кодом потраплять в інше культурне середовище, рівень якого набагато вищий, як у матеріальній, так і соціальній та інших площинах, це викличе у них інтерес і позитивні емоції.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

"Можливість вільно подорожувати Європою стане бонусом для жителів окупованих районів", - додав Григорян.

Фахівець пояснив, що люди підсвідомо заточені на те, щоб створювати собі модель майбутнього. І ця модель може бути як позитивною, так і негативною. У разі позитивної моделі, а це Європа – позитив, вектор, куди можна прагнути, включаючи економіку, свободи і права людей.

"Це бонус, що спонукає до дії", - резюмував психолог.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", посол ЄС Хьюг Мінгареллі заявив, що вже в червні 2017 року українці зможуть їздити в Європу без віз.