Американські вчені виявили, що люди старіють із різною швидкістю, а їхній реальний біологічний вік може в рази відрізнятися від календарного.

Про це пише Lenta.ru, із посиланям на журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Геронтологи вивчали близько тисячі ровесників - 38-річних жителів новозеландського міста. Це - учасники так званого "Данідінского дослідження", де відстежується життєвий шлях новозеландців, народжених в 1972 і 1973 роках в Данідіне. Дане дослідження тривало 12 років", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Учені Японії розробили штучне людське обличчя

Дослідники склали список із 18 біологічних маркерів, які відображають реальний вік людини. Наприклад - стан нирок і печінки, рівень холестерину, функціональний стан серцево-судинної системи.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Динаміку змін цих маркерів заміряли, коли данідінцам було 26, 32 і 38 років. Виявилося, що біологічний вік 38-річних варіювався від 28 до 61 року.

Таким чином, до кожного дня народження деяких учасників дослідження в їх житті проходило півтора-два роки.

Ті, у кого біологічний вік перевищував календарний, погано проходили тести, які зазвичай дають людям похилого віку - на координацію рухів і рішення нетривіальних задач. Найважче їм давалися і фізичні зусилля, наприклад піднімання сходами.

Також учені запросили добровольців-студентів і попросили їх визначити вік данідінцев по фотографіях. Виявилося, що біологічно старші люди сприймаються такими і на фотознімках.

Дослідження має наблизити геронтологів до їхньої головної мети - працювати із самим процесом старіння, а не із його проявами у вигляді хвороб.