Понад 20 державних реєстрів, якими керують наразі різні міністерства та відомства, об'єднають під дахом "Національних інформаційних систем". Згодом до системи заведуть усі близько 100 реєстрів, які існують в Україні.

"Уряд ухвалив рішення про створення Державного підприємства "Національні інформаційні системи", яке об'єднає 21 реєстр. Це буде пілотний проект за новими стандартами, відповідно до закону про прозорість та публічність державних фінансів, який вже найближчим часом набуде чинності", - заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Нове підприємство керуватиме реєстром майнових прав на нерухоме майно, реєстром юридичних та фізичних осіб-підприємців. Нова структура також забезпечуватиме нотаріусів спеціальними бланками, підтримуватиме кабінет електронних сервісів та відповідатиме за систему електронних торгів арештованим майном.

"Ми сьогодні власними силами виписуємо програмне забезпечення, яке належатиме державі. Ніхто не буде отримувати кошти за його користування. Наразі до системи вже підключені майже 32 тисячі осіб. В основному - це держреєстратори, держвиконавці, державні та приватні нотаріуси, центри надання адмінпослуг місцевих органів самоврядування", - зазначила Севостьянова.

Читайте також: Банки прийматимуть документи в електронній формі

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Генерального директора "Національних інформаційних систем" обиратимуть на відкритому конкурсі. Крім міністра юстиції та прем'єр-міністра, керівництво підприємства звітуватиме перед незалежною експертною радою.

Нагадаємо, що згідно з новим законом "Про відкриття державних реєстрів" до кінця року в Україні відкриють реєстри власників автомобілів, компаній, зокрема й офшорних, кінцевих власників ЗМІ.

З початку літа відкрили реєстри власників комерційних компаній та власників нерухомого майна.