Завчасний вихід на пенсію можуть скасувати. Це передбачає оновлений меморандум між Україною і Міжнародним валютним фондом. Про це розповів народний депутат Сергій Євтушок. За його словами, на таке рішення збирається йти влада, щоб отримати наступний транш МВФ.

“Міжнародний валютний фонд вимагає збалансованості бюджету. Для їхніх спеціалістів головне, щоб українська економіка не скочувалася вниз і держава не набирала більше боргів. Так, справді, скорочення кількості людей, що виходять достроково на пенсію, зменшить видатки із Пенсійного фонду щонайменше на 23 відсотки, а отже, й зменшить навантаження на державний бюджет. Відтак там лишатимуться кошти на повернення міжнародних боргів. Не потрібно буде їх брати із золотовалютних резервів і цим самим ослаблювати гривню. Але є одне але — така позиція МВФ означає, що влада нічого за останні три роки не зробила. Бо це вже крайні методи”, - пояснює порталу Знай.ua економіст Володимир Марченко.

За його словами, така вимога просто є посяганням на економічні свободи людей. Адже в усьому світі люди мають право йти на пенсію за вислугою років й при цьому отримувати пенсійне забезпечення за схемою, прийнятою у їхній країні.

“Якщо цю норму введуть, фактично примусять людей працювати до пенсійного віку. Я не думаю, що не передбачать випадків, коли можна буде раніше йти на пенсію. Але, швидше за все, тоді не зберігатиметься повна сума пенсії. Платитимуть якийсь відсоток від неї — третину чи 40%. Таке є в деяких країнах Азії. Якийсь час подібна норма існувала в Південній Кореї. Потім від неї відмовилися. Для України така норма означає — збільшення корупції”, - каже експерт.

Він прогнозує, що після запровадження подібного обмеження створюватимуться фірми, як за винагороди узгоджуватимуть формальні речі із керівництвом тієї чи іншої установи й пенсійним фондом.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

“Це ті самі конвертаційні центри. Але по роботі не з грішми, а зі стажем. Формально людина залишатиметься працювати, а фактично відпочиватиме. На її місце нелегально братимуть когось іншого. Ймовірно, молодого спеціаліста”, - каже Володимир.

На думку економістів, альтернативою такого рішення є докорінна зміна пенсійної системи. Її варто зробити кількаступеневою. За британським зразком.

“Державний пенсійний фонд тоді виступатиме лише однією із ступеней забезпечення пенсіонерів. Інша сходинка — це недержавний пенсійний фонд, ще інша — депозит. У такий спосіб держава не витрачатиме величезних видатків на пенсії, а кожен із майбутніх пенсіонерів сам дбатиме про майбутні виплати. Формально влада оголосила про такий напрям, але проблема в тому, що всі ступені вони передбачили в рамках Державного пенсійного фонду”, - каже економіст Борис Кушнірук.

Він вважає, що майбутня пенсійна реформа в Україні ніяк позитивно не вплине ні на дефіцит у фонді, ні на розвантаження українського бюджету.

“А все через одну причину. Чиновники й далі хочуть красти. Реальна пенсійна реформа забрала б у них таку можливість”, - пояснює він.

Нагадаємо, з січня цього року пенсії всередньому підвищили на 300 грн.

Як повідомляв портал Знай.ua раніше, приватні компанії не хочуть брати на роботу людей пенсійного й передпенсійного віку.