Управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС у червні цього року закінчило міжнародну спецоперацію "Моцарт", повідомляє прес-служба МВС. Операція проводилась спільно із правоохоронними органами Австрії, Бельгії та Європолу.

Метою спецоперації було виявлення кіберзлочинців, які створювали хакерські атаки на рахунки європейських банків. Злочинці використовували банківські трояни "Spyeye" і "Zues", а також фішингові сайти, за допомогою яких отримували реквізити доступу до банківських рахунків потерпілих. Після цього гроші з рахунків були вкрадені через підставних осіб.

Українська сторона приєдналася до операції у грудні 2013 року. Розслідування проводилося в три етапи.

На першому етапі разом із бельгійською поліцією був знищений нелегальний пункт обміну електронних валют в Черкасах, в якому відмивалися вкрадені гроші.

Під час другого етапу був затриманий організатор приступного угрупування.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

А на завершальному етапі операції "Моцарт", правоохоронці проводили обшуки осель та робочих місць учасників справи.

Читайте також: У Москві за проституцію затримали головного редактора журналу

Після завершення процесу співробітники розслідування вилучили у затриманих близько 100 одиниць комп'ютерної техніки і провели допити злочинців.

Серед затриманих українців були вербувальники і керівники підставних осіб, спамери і системні адміністратори.