Вчора у банк "Національний кредит" Фонд гарантування вкладів фізичних осіб увів на три місяці тимчасову адміністрацію. Керівником призначили Дмитра Онищука. Про це повідомляють у прес-службі Фонду.

Фінустанова з лютого не віддавала депозити своїм клієнтам. Зараз її борг перед вкладниками становить 1,06 мільярд гривеню. Протягом дії тимчасової адміністрації Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснить виплати вкладникам через інші фінустанови і визнає банк неплатоспроможним.

Також цього тижня НБУ відкликав ліцензію та ліквідував "Омега Банк", трохи раніше - "Кредитпромбанк". Загалом тимчасова адміністрація зараз працює у 8 банках.

"Керівництво Нацбанку говорить, що вони йдуть шляхом закриття неплатоспроможних фінустанов, аби на ринку лишилися тільки надійні банки. Мовляв, проблеми банків – це проблеми їхнього керівництва. Однак якщо відволіктися від заяв регулятора й подивитися на його дії, то видно зовсім іншу ситуацію – НБУ діє без будь-якої стратегії та плану та відстоює інтереси великого бізнесу", - говорить "Знай" Олексій Кущ, радник голови Асоціації українських банків.

Читайте також НБУ визнав неплатоспроможним "Укргазпромбанк"

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

У жовтні 2014 року НБУ рефінансував проблемні фінустанови на 10,1 мільярда гривень. Деякі отримали відстрочку по кредитних виплатах. Це "Київська Русь", "Південний", "Фінбанк", "Експо", Укркомунбанк, "Перший", "Демарк", "Полікомбанк", "Інвестбанк", "Порто-Франко" та інші.

"Це призвело до того, що банки за кошти, призначені для рекапіталізації, накупили доларів, простимулювали на ринку валюти величезний попит. Цим розхитали курс із 12 до 25 гривень. Якщо підрахувати, скільки НБУ витратив на рефінансування фінустанов з вересня 2014 до лютого 2015 року, то вийде сума, якої б вистачило на будівництво терміналу в Одесі для зберігання зрідженого газу. Це дозволило б відмовитися від російських енергоносіїв", - говорить фінансист.

Проте зараз, не зважаючи на закриття більшості проблемних фінустанов, окремі банки також отримують рефінансування. Наприклад, банку "Фінанси і Кредит" НБУ надав 750 мільйонів стабілізаційного кредиту. Тимчасової адміністрації туди не ввів. Фінустанова має повернути вкладникам 18,5 мільярдів гривень депозитів.

"Дельта Банк" винен вкладникам 23,9 мільярдів. Проте там працює тимчасова адміністрація.

"Чому одному дали грошей, іншому ні – не зрозуміло. Єдину чітку тенденцію, яку я помітив, то це цілеспрямоване знищення малих і середніх банків. НБУ в пропорційному співвідношення значно менше дофінансовує малі та середні банки. Цим самим руйнує фінансування малого бізнесу. Бо бізнесменам зазвичай позичають кошти не крупні банки, а дрібні та середні" - зазначає фінансист.

Читайте також Сьогодні НБУ закрив три банки

На думку Олексія Куща, закриття дрібних і середніх фінустанов – це цілеспрямовані дії НБУ.

"Очевидно, Нацбанк хоче лишити в Україні 10-20 крупних банків. Це дуже вигідно. Їх треба менше контролювати. З ними легше домовлятися. Можна за раз зібрати всіх і підписати якийсь спільний меморандум. Як не парадоксально, але наші зовнішні кредитори МВФ і ЄБРР підтримують політику укрупнення банків. Їм теж вигідний монополізований банкіський ринок", - вважає експерт.

Після зменшення кількості банків подорожчають кредити. За депозитами нараховуватимуть менші відсотки. Вартість касового обслуговування зросте.

"Крупні банки домовляться між собою і робитимуть все, аби більше заробляти. Це означає, що касові послуги для пересічного клієнта стануть значно дорожчими", - прогнозує Олексій Кущ.

Читайте також Кожен четвертий українець не платить за кредитами

Починаючи з минулого року, Нацбанк закрив понад 30 банків. Проте жодного керівників цих фінустанов не притягнули до кримінальної відповідальності.

"Є різні випадки. Буває, що власники й не винні у банкрутстві свого банку. Особливо минулого року, коли люди масово забирали депозити, а валюту купити було важко. Однак велика частина топ-менеджменту справді винна у банкрутстві своїх фінустанов. Особливо це стосується банків, які отримали від НБУ гроші на рефінансування й недбало розпорядилися тими грошима. Думаю, що Нацбанк не розпочинає таких справ, бо це б автоматично означало і визнання своєї вини. Адже обов'язком НБУ є контроль банківського ринку", - говорить радник голови Асоціації українських банків.