У Тбіліському міському суді в четвер, 9 липня, стартував розгляд кримінальної справи проти екс-президента Грузії Михеіла Саакашвілі за звинуваченнями у перевищенні службових повноважень та організації побиття бізнесмена, а нині депутата парламенту Валерія Гелашвілі, повідомляє Интерфакс.

На засіданні суду прокуратура клопотала про об'єднання звинувачень проти колишнього міністра внутрішніх справ Вано Мерабішвілі та екс-начальника департаменту оперативного призначення МВС Іраклія Кодуа. Однак суд відхилив це клопотання.

Процес у цій справі в суді призначено на 20 липня.

За версією слідства, співробітники МВС за розпорядженням Мерабішвілі і Кодуа в липні 2005 року зупинили в центрі Тбілісі автомашину Гелашвілі, вивели його з салону і побили, після чого він був доставлений в лікарню у вкрай важкому стані.

Читайте також: Порошенко назвав Саакашвілі незручним, але ефективним

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Передісторія цього побиття сягає початку 2005 року, коли Гелашвілі в інтерв'ю грузинській газеті "Резонанс" заявив, зокрема, що Саакашвілі нібито забрав у нього нерухомість. І що він не визнає президента, який не захищає інтереси громадян.

Згідно з матеріалами порушеної кримінальної справи, напад на Гелашвілі начебто організував Саакашвілі, а виконали його Мерабішвілі і Кодуа.

Нагадаємо, що Саакашвілі, президент Грузії у 2004-2007 і 2008-2013 роках, оголошений у розшук прокуратурою Грузії з ряду кримінальних справ. Нещодавно в прокуратурі заявили журналістам, що чекають від Інтерполу рішення про оголошення Саакашвілі в розшук по "червоному циркуляру".

Головна прокуратура Грузії закликала українську сторону до співпраці і зажадала екстрадиції в республіку осіб, які перебувають у розшуку, зокрема, й Михеіла Саакашвілі.

Київ заявив, що не видасть Саакашвілі грузинській стороні.