Через територію України нелегально вивозять цигарки.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив співробітник Національної комісії з енергетики та комунальних послугах Андрій Герус.

Існують два шляхи транзиту такої контрабанди. з України їх вивозять до Європи, бо там цигарки дорожче, в основному через акциз. В Україні він становить 0,8 євро, в європейських країнах - близько 5 євро.

"Туди цигарки везуть всілякими способами: тунелями, катакомбами, дельтапланами, вагонами. Фактично для цього треба контролювати фізичні ділянки прикордонної землі", - написав він.

Другий спосіб, коли цигарки ввозять на територію України, в основному з Білорусі чи Молдови.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Акцизів ніяких не платять, бо акцизи сплачуються в країні споживання. Фури (вже порожні або забиті яким непотребом) в'їжджають на митні пункти, ставлять печатки про виїзд і розгортаються назад в Україну. Для цього треба мати"свої" митні пункти. Найбільш використовувалися для такого пункту Кучурган і Платонове на придністровській ділянці Україна-молдовському кордоні ", - відзначає Герус.

Він повідомив, що у лютому-березні 2015 року виявили в Україні 50 мільйонів пачок нелегальних цигарок, у квітні-травні ще 20 мільйонів пачок - це біля 1 мільярда гривень, з них несплаченого акцизу 0,5 млрд грн.

Матеріал по темі: У Луцьку прикордонники затримали контрабандистів

Нагадаємо, що в червні СБУ попередила спробу транзиту в Одеську область контрабандних цигарок з Росії.