Минулої середи в Польщі провели унікальну хірургічну операцію, в ході якої пацієнтці вживили матку і яєчники, видалені у неї рік тому перед проведенням хіміотерапії. Лікарі весь цей час зберігали їх у замороженому стані, а після хіміотерапії органи повернули на місце.

Операція, котра проходила в інституті "Центр здоров'я матері-польки" в Лодзі, завершилася успішно, повідомляє польський новинний сервіс Onet.pl.

Рік тому 28-річній пацієнтці, у якої в матці виявили злоякісну пухлину, видалили матку й яєчники, аби вони не зазнали шкідливої дії ліків, котрі зазвичай застосовують під час хіміотерапії. Ці ліки негативно впливають на здатність органів виробляти статеві клітини.

Чоловікам, котрі після хіміотерапії планують мати дітей, рекомендують зазвичай здавати генетичний матеріал до банку сперми. Жінкам у цьому сенсі складніше. У здорової жінки щомісяця "доступними" бувають одна-дві дозрілі яйцеклітин. Аби їх було більше, пацієнтці потрібно пройти гормональну терапію, на котру, за наявності новоутворення, не було часу.

Читайте також: Учені Японії розробили штучне людське обличчя

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Пацієнтка була вагітна, відтак у її тілі не було жодної яйцеклітини, котру можна було би взяти на збереження, пише польське медіа.

Лікарям довелося почекати з видаленням пухлини, дооки дитя достатньо підросте, щоби розвиватися самостійно. Відтак операцію провели на 32-му тижні вагітності. Видалені органі заморозили в рідкому азоті.

Тепер, повідомляє видання, залишається чекати, коли яєчники знову нормально запрацюють.

Оскільки пухлина була в матці, жінка вже не зможе народити самостійно. Технічно її дитя може виносити сурогатна мати, але в Польщі це не практикується.

Читайте також: Британські студенти винайшли презервативи, що діагностують віруси

Якщо унікальна процедура завершиться успішно, це дасть надію на поширення її серед жінок, які страждають від інших видів новоутворень, аніж рак матки, і після повторної імплантації яєчників зможуть народжувати самостійно", - підсумовує Onet.pl.