Сьогодні на вул. Грушевсього в Києві відбувся мітинг підприємців. Вони вимагали відміни системи електронного адміністрування податків для бізнесу.

Нова податкова інтернет-система запрацювала із 1 липня. Вона розрахована для бізнесменів-платників податку на додану вартість.

"Із зими система функціонувала у тестовому режимі. Ще тоді ми виявили суттєві недоліки, говорили про це владі. Але нас ігнорують. Через це весь український бізнес зараз несе мільйонні збитки", - говорить "Знай" Юлія Дроговоз, віце-президент Українского союзу промисловців і підприємців.

За її словами, за два тижні роботи електронної системи підприємці втратили понад 1 мільйон гривень. 35% бізнесменів мали заплатити у кілька разів вищі податки за доходи.

Більшість підприємців не можуть зареєструвати свої накладні з першого разу. Нарахування податків система нараховує із помилками.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"До цього всі підприємці користувалися паперовими податковими накладними, виписували їх самі. А зараз за допомогою інтернет-системи держава взяла процес оформлення податкових накладних під свій контроль. Проте державна електронна програма працює некоректно. Підприємці реєструють там накладні в один день, а система їх вносить у базу даних через декілька днів. Через ці запізнення на бізнесменів автоматично накладають штраф – 20 відсотків від доходу", - розповідає "Знай" Лариса Побережнюк, керуючий партнер правової групи "Побережнюк і партнери".

Однак найістотнішим недоліком роботи інтернет-системи є обов'язкова сплата податків авансом.

"Бізнесмени мають спрогнозувати свій дохід на півроку вперед і внести на рахунки державної казначейської служби цю суму податків. Якщо її не вносять, не можуть працювати в електронній системі, а отже, й реєструвати накладні", - каже експерт.

Читайте також Як вигідно зареєструватись підприємцем

Таке нововведення найбільших збитків завдасть промисловим виробниками і постачальникам.

"Більшість постачальників товарів не отримують одразу плати за свою продукцію. З ними розраховуються протягом 90 днів, а податки мають платити вже зараз. Наприклад, продає постачальник стільці супермаркету. Супермаркет тільки через три місяці із ним розрахується, а постачальник вже має на півроку вперед заплатити податки. Де брати гроші на це – невідомо. Адже зараз дуже скрутні часи для бізнесу та й банки не кредитують підприємців", - пояснює Лариса Побережнюк.

Вона припускає, що електронна система оподаткування може бути масштабною державною аферою, спрямованою вилучити кошти у бізнесменів.

"Вимагаючи гроші наперед за кілька місяців, можна буде рекордно наповнити державне казначейство. І це в умовах кризи. А якщо наприклад, підприємці декларуватимуть, що заробили за півроку менше, ніж заплатили авансом, гроші їм ніхто не поверне. Процедура повернення грошей настільки ускладнена, що вимагати відшкодування доведеться лише через суд. А він, як часто буває, може всіляко затягувати справу", - зазначає керуючий партнер правової групи "Побережнюк і партнери".

Авансова система сплати податків донедавна працювала в Болгарії, проте через надмірне навантаження на бізнес, влада її відмінила. Зараз подібна схема діє в Азербайджані.

"Наслідком роботи електронної системи буде масове переведення підприємств у тінь та закриття іноземних представництв в Україні. Невдовзі на ринку праці знову з'являться нові безробітні. Економіка України й далі занепадатиме, адже банківський сектор вже не буде кому підтримувати", - прогнозує Юлія Дроговоз.