Військовий експерт Олексій Арестович регулярно аналізує конфлікт на сході країни та дрібні конфлікти всередині України. На його думку мукачівські події можуть розгорнутися уже в Києві.

- Зараз маємо збройний конфлікт у Мукачево. Думки людей з цього приводу розділилися. Що насправді відбувається на заході України?

- Найперше, про що маємо говорити – це про озброєний конфлікт між двома угрупуваннями. Але цей конфлікт слід розглядати ширше. Бо на сьогодні ми маємо центральну владу, яка тягнеться з радянських часів, плавно перейшла у часи Кучми і дійшла до сьогодні.

Всім добре відомо, що ця влада контролюється потужними промисловими групами та олігархами, обслуговує їхні інтереси. І маємо сьогодні ще й іншу сторону – це так звану козацьку державу. Вона бере свій початок з часів Запорізької Січі. Те, що було на Майдані, цілком можна назвати Козацькою державою. Коли потрібно було йти на фронт – пішли добровольці, потрібно було забезпечувати армію – підключились волонтери.

Зауважте, який високий рівень самоорганізації в українського народу. Такої самоорганізації більше немає ніде – вона у нас на генетичному рівні – з козацьких часів. І зараз, у Мукачево, ми спостерігаємо наступний етап створення цієї козацької держави. Ми пішли на фронт, ми забезпечували армію, ми хочемо змін і будемо їх робити самі, якщо навіть влада буде цьому опиратися…

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Читайте також: "Події в Мукачевому розділили українське суспільство" - політолог

- Чому влада пішла на відкритий конфлікт?

- У нас центральна влада завжди була чужою нам. Були у нас поляки, були москалі. Зараз, умовно, свої при владі. Тим не менш, Україна має найбільшу територію в Європі. А розселення українців виходить далеко за кордон держави – українці живуть і в Росії, і в Польщі. Кубань заселена українцями, я вже не кажу про Канаду чи США, де досить сильні наші діаспори. А це означає що людям нав'язати те, що каже влада нам, тут, в Україні - неможливо.

Завжди була своя думка і буде. Навіть якщо нам по телевізору розкажуть про генеральну лінію партії, тобто влади – нас наскільки багато по всьому світу, що одну лінію провладну ми сповідувати не станемо. Дуже багато людей розуміє, що наша нинішня влада зорієнтована не на людей, а на гроші. Тому маємо конфлікт влади з народом.

- Чимало хто висловлює думку, що Майдан розпочався з Врадіївки?

- Так, події у Врадіївці і в Мукачевому дуже схожі між собою. Народу набридло терпіти. У першому випадку взяли штурмом орган влади – міліцію, у другому випадку вийшов збройний конфлікт з тими ж представниками влади – депутатами та правоохоронцями. І події в Мукачевому дуже скоро повторяться в будь-якому маленькому чи великому місті України, де народу накипить і набридне терпіти свавілля. Гадаю, вже цієї зими у Києві відбудуться такі ж самі збройні конфлікти. Відносини між владою та народом наскільки загострилися, що мирним шляхом вже це не вирішити.

- Чим, на вашу думку, закінчиться події на Закарпатті?

- З усього видно, що всі сторони конфлікту хочуть домовитися і зараз іде робота, аби загасити конфлікт, нормалізувати ситуацію. Якщо цього не вдасться – будуть нові перестрілки і жертви. Та навіть якщо все вдасться загасити, повторюсь – такі самі конфлікти будуть спалахувати по всій Україні.

- Ви прогнозуєте, що взимку народ прийде до Києва? Але ж на сході йде війна?

- Ні, воювати хлопці на фронті будуть і надалі. Основна маса там, на фронті, це армія та силовики – вони продовжуватимуть воювати. Добровольці підключилися до війни з самого початку, коли ще ніхто не був готовий до неї. Зараз їх там не більше 10 – 15%. Тому навіть, якщо вони повернуть на Київ – істотно на ситуацію на фронті це не вплине. Зараз ми проходимо складні часи – це є нормально. Дуже багато країн проходило через таке.

- Чи є такий варіант подій, коли під час такого протистояння, влада таки перейде до військових?

- Такого не буде. Влада перейде до народу комплексно. Підключаться різні інститути – і військові, і добровольці, і журналісти, і церква, і інтелігенція. Тому говорити про певну військову владу не можна. Українцям ніколи не були притаманні якісь диктатори.

Читайте также: "Надзвичайного стану на Закарпатті не буде" – губернатор

- Чи не становитиме проблему для України велика кількість зброї на руках у населення?

- Сама зброя ніколи не становила проблему. Під час майдану зброї було багато, але основна частина була на руках у міліції і прокурорів. І що, сильно стріляли на Майдані? Ні - навіть коли його розстрілювали. Завжди є контроль над зброєю. Якщо відбувається якась революція чи щось таке – зброя на руках з'являється уже на наступний день. Хіба це проблема – відібрати зброю у того ж міліціонера чи силовика? Звісно, що ні. Тому, гадаю, зброя на руках не буде проблемою.

- Які подальші перспективи України на Донбасі?

- Наші військові морально готові атакувати, але сил мало, мало техніки. Росія зараз хоче перекласти тягар Донбасу на українську владу, на український бюджет. Але це до осені, бо восени у Росії вибори – туди потрібно вкладати гроші, займатися виборчими питаннями, і Донбас для Росії відійде на другий план. Прогнозую, що влітку Росія влаштує ще якесь побоїсько з українськими військами – можливо, це буде котел, чи наступ. Але до осені все піде на спад. Зараз українська сторона очікує, головне дочекатися осені, витримати, адже ми не маємо техніки та зброї для повноцінного наступу… Тому, тримаймося.