На минулому тижні під час дачі хабара у $150 тис затримали заступника прокурора Київської області Олександра Корнієця та першого заступника глави слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна. Операцією керував заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе та голова СБУ Василь Грицак.

Під час обшуків у кабінеті Шапакіна вилучили ще $400 тис, а Корнієця ювелірні вироби, 65 діамантів та автомат "Калашникова". Наприкінці тижня обидва вийшли під заставу у 3,2 млн грн. Чи доведуть порушену проти них кримінальну справу до кінця і чи не уникнуть прокурори покарання, в інтервю "Знай" розмірковує колишній прокурор, а нині блогер Сергій Іванов.

- Після затримання віп-прокурорів за отриманням хабара у 150 тисяч доларів, з'явилась версія, що це могла бути навмисна підстава.

- У певному сенсі дача хабаря це і є підстава. Людина, яка дає хабар, підставляє ту людину, яка його в неї вимагає. Будь-яка оперативна комбінація, пов'язана із дачею і викриттям хабарника базується на провокації. Так в усьому світі.

Хоча в Україні ще доволі суворі порядки. У деяких розвинених країнах, на які ми маємо звичку орієнтуватися, значно ліберальніше ставляться до хабарників. Люди можуть не попереджувати відповідні органи, що дають хабар. Спершу дають його, фіксують, а потім вже надають докази слідству.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

У прокуратурі досі збереглася система, яка працювала за Віктора Пшонки. Всі генеральні прокурори, які були після нього, на посаду генпрокурора приходили задля власного збагачення. Це Олег Махніцький і Віталій Ярема. Останній свідомо нищив докази пов'язані із розстрілом на Майдані.

Є генеральний прокурор, його гаманець. За часів Яреми роль гаманця виконував пан Даниленко (Анатолій Даниленко, колишній перший заступник Яреми. - Знай.юа). Шокін до нього заходив навшпиньках. У Яреми був ще пан Бачун (Олег Бачун, заступник Яреми), який виконував особливі доручення. Якщо Даниленко займався місцевим бізнесом, то Бачун, як людина більш досвідчена, займався глобальнішими питаннями.

Наприклад, допомагав компанії Януковича не перерізувати їх активи в Україні. Це стосується БРСМ Едуарда Ставицького. З липня 2014-го по липень 2015-го стосовно БРСМ тільки міліцією були відкриті кримінальні провадження за випуск та реалізацію недоброякісної продукції і незаконне виготовлення товарів із недоброякісної сировини. У жовтні ці справи закрили на вимогу Генпрокуратури. Не кажу, що наші міліціонери так добре працюють, але в даному випадку вони були праві.

Менш ніж за три тижні перед вибухом, МВС порушила проти них ще одну кримінальну справу. Цього разу пов'язану із заниженням ПДВ. Гузир, який є гаманцем у Шокіна, (заступник генерального прокурора Володимир Гузир. - Знай.юа) написав, що провадження відкрито безпідставно. Це така системна схема страхування генпрокуратурою найбільш одіозних і прибуткових бізнесів.

Читайте також: Главу Апеляційного суду Черкас намагалися підірвати

- Тому Давид Сакварелідзе і провів затримання прокурорів без відома свого начальника Шокіна і його першого заступника?

- Якби він попередив Шокіна — нічого не було б. Сакварелідзе опинився у доволі складній ситуації. З одного боку йому пообіцяли безумовне сприяння всім його здравим ідеям у роботі. А з іншого боку він зіткнувся із системою кругової поруки. Де нема людей, яким можна довіряти.

Він дуже ретельно відбирав людей до своєї команди. Один мій знайомий намагався потрапити у генеральну інспекцію, яку створили під нього, але його не взяли. Мабуть через те, що він працював в часи Рината Кузьміна. Хоча він не хабарник. Піймати корупціоенрів такого рівня було дуже важливо. Сакварелідзе знаходиться поза системою співвідносин із Шокіним, Гузарем. Вони навіть не спілкуються.

- Чи може він стати новим генпрокурором?

- Я би хотів вірити, що серед українців є люди, які мають імунітет на корупцію. З тих, хто міг би, на жаль, не мають досвіду роботи у силових органах. Є чесні політики — Єгор Соболєв, наприклад. Але Сакварелідзе теж громадянин України, тому чому б і ні? Звісно, це буде виглядати так, що нам надають допомогу. Ну, нічого, ми ж не цураємось. Коли американці і канадці дають нам бронежилети і каски, ми ж беремо. Генпрокурор — це таке саме знаряддя у боротьбі за майбутнє України, як бронежилет.

- Кажуть, у Генпрокуратурі зараз розбрат і хаос - прокурори вивозять звідти все майно?

- Не сумніваюся, що таке є. Хоча із особливого майна там нічого не залишилося. Але розкішні кабінети і монтбланові набори, верту, запарковані Mercedes C-Class треба буде пояснити. Сергій Юлдашев, колишній прокурор Києва, якого люстрували, після звільнення купив собі Porsche Cayenne. Не думаю, що він заробив на нього за два місяці, перебуваючи поза роботою.

У свідомості прокурорів вже відбувся певний зсув. Вони зрозуміли, що завтра можуть прийти за ними. Сакварелідзе має вагу, вплив. Незалежний від Шокіна і можливо навіть Президента України у політичному сенсі. Нинішні прокурори побачили людину, яка нікому і нічим не зобов'язана, не замарана плямами кругової поруки, які існувала у прокуратурі останні 24 роки. Це їх лякає.

Читайте також: Генпрокуратура вимагає у Німеччини видати банкіра Януковича

- Чи можуть прокурори, вийшовши під заставу, втекти?

- Можуть. За півтора року ми так і не спромоглися зробити судову реформу. Призначаємо тих суддів, які репресували активістів Майдану. Але якщо їм все-таки дадуть по 10 років позбавлення волі — це буде такий приклад, який всім запам'ятається.

Прокуратура - це клуб боягузів, яким законом надані повноваження. Але при стиканні із реальною загрозою вони нічого не варті. Тому навіть сам факт, що затримали таких посадовців і примусили нести гігантську суму застави, примусить подумати чи варто брати хабар.