Лауреату міжнародного саміту науки та технологічного підприємництва Hello Tomorrow Дмитру Лопатіну з Краснодара загрожує 11 років колонії суворого режиму і штраф до 1 мільйона рублів за створення унікальних сонячних батарей.

Винахід молодого вченого увійшов до сотні найкращих проектів, зібраних з усього світу. Однак на батьківщині відкриття Лопатіна не тільки не оцінили, а й засудили молодого чоловіка на три роки умовно за "вчинення замаху на незаконне придбання без мети збуту психотропних речовин у великому розмірі".

Виявилося, що при створенні інноваційних сонячних батарей фізик використовував заборонену в Росії речовину - нещодавно зарахований до психотропів розчинник. Лопатін про це не знав і замовив його поштою з Китаю.

"Одна з речовин у складі сонячних елементів (йодид свинцю) розчиняється тільки в трьох розчинниках, у тому числі і в гамма-бутіролактоні, який я замовив", - уточнив молодий учений.

Читайте також: Українці направили більше 500 позовів проти Росії за порушення їх прав

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

"У Європі теж багато речей заборонено, але там за просте замовлення не будуть на винахідника надягати наручники", - поскаржився краснодарець.

При цьому хлопець навіть пройшов процедуру перевірки на детекторі брехні. Однак результати не врахували на етапі попереднього розслідування.

Прокуратура порахувала вирок для Лопатіна "занадто м'яким" і подала апеляцію. Держзвинувачення пред'являє вченому 11 років в'язниці за порушення статті "контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх прекурсорів або аналогів" кримінального кодексу.

У свою чергу адвокат Микола Остроух попередив, що від подібної ситуації в Росії не застрахований ніхто.

"У таку ситуацію може потрапити будь-який росіянин. Замовив за кордоном, наприклад, рідину для зняття лаку для нігтів, а до її складу входить заборонена аналогічна психотропна речовина. І формально може вийти, що ви ввезли в Росію психотропну речовину, а це вже з позиції звинувачення контрабанда. І суд може не звернути уваги на відсутність наміру", - зауважив юрист.