Питання безробіття в Києві загрожує появою серйозних проблем для міської влади. Про це журналістам заявив представник громадської організації "Рух за реформи" Костянтин Берест.

"На жаль, у нас іще міська влада не настільки прогресивна, щоб зрозуміти, що зростання кількості суїцидів і зростання безробіття – це взаємозалежні речі", - говорить "Знай" Костянтин Берест.

За його словами, столиця останнім часом зіткнувся із різким збільшенням самогубств.За перші шість місяців 2015 року найбільше суїцидів було у Святошинському та Деснянському районах Києва, найменша - у Печерському.

У Святошинському та Деснянському районах столиці сталося по 75 самогубств. На другому місці - Солом'янський та Дарницький район, де із життям покінчили 72 рази. На третьому місці за кількістю суїцидів - Дніпровський район, там стався 61 суїцид. У Шевченківському районі - 49 самогубств, у Подільському – 48, у Оболонському – 45, у Голосіївському – 35.І у Печерському районі медики зафіксували найменшу кількість суїцидів – 17 випадків.

Найбільшу кількість суїцидів скоювали молоді люди віком від 19 до 30 років – 171.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Читайте також Без роботи лишились мільйон українців

На переконання активіста "Руху за реформи", столиця повинна мати дієву програму щодо боротьби із безробіттям, а це, своєю чергою, допоможе знизити кількість самогубств у Києві.

"У Києві багато проблем. У новоспечених киян останнім часом загострилося відчуття безвиході. Купівельна спроможність знизилася настільки, що люди, які раніше винаймали житло, вже не мають можливості далі цього робити. Якщо переїдуть у інше місто, втратять роботу. У корінних киян інша проблема, вони масово втрачають роботу. І, звісно, що багато-хто знаходить єдиний вихід — самогубство", - говорить "Знай" столичний соціолог Валентин Майборода.

Із Києва виїжджають будівельники, оператори кол-центрів, менеджери з продажів, агенти туристичних компаній.

"Всі ці галузі занепали. Із інших міст-мільйонників ці люди вже давно виїхали. Для будівельників бажаною лишається Одеса. Там замовлення на ремонт та будівництво особняків зараз вище, ніж в Києві. Хоча раніше столиця лишалася найпривабливішим містом для роботи", - зазначає фахівець.

За її словами, Київ вже не може приваблювати молодих спеціалістів.

"Ще три-чотири роки тому студент після університету міг тут знайти роботу, винайняти квартиру і з часом придбати своє житло. Тут працювало багато міжнародних компаній. Після того, як у Київ почали приїздити переселенці з Донбасу, вартість оренди квартири виросла у кілька разів. Міжнародні компанії через подальшу роботу корупційних схем і хабарництва почали покидати місто. Тому інтелектуальна молодь тут теж не затримується. Деякі не витримують і накладають на себе руки. Це здебільшого люди, в яких фінансові проблеми та ті, які не бачать перспектив", - говорить фахівець.

Читайте також Київську владу звинувачують у поверненні до 90-х

На думку соціолога, міська влада має розпочати необхідні проекти зі скорочення безробіття та створення умов для здібної молоді.

"У нашого міста для цього є всі ресурси — сотні приватних компаній, з якими можна налагодити співпрацю, виробничі потужності, ІТ-галузь. Залишилося тільки створити взаємозв'язок між здібним населенням і роботодавцем. Це має зробити міська влада".

Нагадаємо, вчені з університету Цюріха дійшли висновку, що по всьому світу безробіття стає причиною близько 45 тисяч самогубств щорічно. Підсумки дослідження оприлюднені в часописі LancetPsychiatry. У дослідженні експерти проаналізували дані про смертність у 63 країнах за період з 2000-го до 2011-го року. Протягом цього часу щорічно реєструвалось близько 233 тисячі випадків самогубств, з яких 45 тисяч можуть бути віднесені на рахунок безробіття.