Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович не бачить економічних підстав для будівництва Росією нових газопроводів в обхід України. Він вважає це рішення політично мотивованими.

Про це Шефчович повідомив під час прес-конференції в Брюсселі, передає УНІАН.

Віце-президент нагадав, що останнім часом Росія зробила багато заяв із приводу Турецького потоку, Південного потоку, Грецького потоку, Північного потоку-3 і 4.

"Якщо вони будуть реалізовані, то це подвоїть існуючі інфраструктурні можливості для транспортування газу з Росії до Європи. Що ще важливо наголосити, то це те, що існуюча інфраструктура використовується менш ніж на 60%", - наголосив Шефчович.

Він поставив під сумнів економічну обґрунтованість цих пропозицій.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу
Показати ще

"Якщо немає економічної причини, як правило, ви розглядаєте причини політичні", - зазначив він.

Читайте також: Україна і Канада домовилися про зону вільної торгівлі (фото)

Конструкція цих потоків, за його словами, має на меті лише одне – "зробити український транзит менш значущим або повністю відрізати поставки через Україну".

Шефчович наголосив, що "це матиме негативні наслідки для енергетичної безпеки Європи".

Український транзит, за його словами, дуже важливий, адже він поставляє 140 млрд. кубічних метрів газу на рік. Також він нагадав, що центрально-європейська система побудована таким чином, щоб отримувати газ цим шляхом.