У нерухомість в Україні зараз вкладати кошти ризиковано, за кілька років придбане житло може подешевшати або на нього не знайдеться покупців, вважає економіст Юрій Ґава.

"Особливо впало у ціні елітне житло. Деякі квартири продаються роками. Дивлячись на війну в Україні й економічну кризу, інвестиції в нерухомість ще не скоро стануть прибутковими", - говорить "Знай" економіст.

Він радить вкладати кошти у закордонну нерухомість.

"Це мають бути країни зі стабільною економікою і купівельно спроможними громадянами. Бажано обирати ті країни, де серйозних кризових потрясінь не було останні 10-15 років. У таких зазвичай можна навіть зпрогнозувати дохід від продажу житла через 3-5 років", - радить Юрій Ґава.

За його словами, не обов'язково інвестувати у елітне житло. Це може бути звичайна типова однокімнатка. Такі вкладення будуть більш ліквідними.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

"Звичайне житло можна швидше купити й швидше продати. У заможних країнах воно не дешевшає, бо затребуване. У разі економічного піднесення країни дорожчає на 7-8 відсотків у півтора роки", - зазначає він.

Одні з найдешевших квартир Європи продають у італійській провінції Козенца (за 430 км від Риму на Південний схід). Там 10-14 тис. євро коштує житло у напіваварійних будинках кінця 19 – середини 20 сторіччя.

Читайте також "Зараз вигідно купувати невеликі офіси у людних місцях" - експерт про інвестиції в нерухомість

"Стіни будівель кам'яні, вузькі сходи між поверхами із дерева. Покрівля будинка може пропускати воду, не вся сантехніка працює. У квартирах немає коридорів, всі кімнати прохідні. Стіни без шпалер, вони відштукатурені й пофарбовані, а на підлозі покладена масивна плитка, схожа на тротуарну. Ця плитка, як і штукатурка на стінах, влітку повільно нагрівається. Тому в кімнатах не так спекотно, як надворі", - говорить "Знай" ріелтер Олена Кравець, вона займається продажами нерухомості за кордоном.

Найдорожчі квартири Італії – у Римі, Мілані та Венеції. Повністю вмебльовану й оздоблену дорогими матеріалами у стилі Ренесансу квартиру за 6,5 мільйона євро пропонують у Римі. З її вікон видно Колізей. 170-метрова квартира розташована у будинку 16 сторіччя.

У Франції найдешевші квартири у місті Молюз на Сході країни за 390 км від Парижа. Там однокімнатку на 35 м кв. продають за 44-47 тис. євро. У Парижі схожа обійдеться дорожче, 230-280 тис.

"Як у паризькій малометражці, так і у периферійній, кухня відділена від кімнати лише меблями. Замість ванн встановлені душові кабіни. У Паризьких квартирах від 7 до 25 мільйонів стелі не менш як 5 метрів. Їх оформлюють у стилі Ренесансу та Барокко. З вікон видно Ейфелеву вежу", - пояснює ріелтер.

У німецькій землі Саксонія однокімнатку на 15-25 м кв. продають за 7-9 тис. євро.

"Вони досить непогано укомплектовані. Там встановлені метало-пластикові вікна, батареї із регулюванням рівня тепла та сучасні крани-змішувачі у ванній", - розповідає Олена Кравець.

Читайте також З червня квартиру можна буде оформити за три дні

Однак, за її словами, не скрізь у хорошому стані лінолеум.

"А паркет зустрічається вкрай рідко. Це ми звикли, що паркет у нас навіть у хрущовках. Там паркет кладуть собі здебільшого заможні люди. Найдешевші квартири продають у будинках 30-50-х років. У багатьох з них, щоб увійти на свою кухню, потрібно вийти із квартири на спільний майданчик із сусідами", - говорить він.

У Саксонії можна за 8-10 тисяч знайти помешкання й на 48-50 м кв., але воно буде під самим дахом.

"Влітку там дуже спекотно. Всі кімнати такої квартири неправильної форми – трикутні, форми трапеції чи ромба", - розповідає ріелтор.

Читайте також Для учасників АТО держава закупить 1500 квартир

Найдорожчі квартири у Берліні, Мюнхені та Штутгарді. Житло у Берліні за 3,2 млн. євро розташоване в елітному районі на Тіргартенштрасе за кілометр від Брандербурзьких воріт. Воно, як і більшість найдорожчих квартир Мюнхена та Штутгарта, оформлена у стилі Модерн.

"Більшість квартир такого рівня обладнані системою "Розумний дім". Голосом можна керувати температурою, вмикати музику, гасити світло, ставити житло на сигналізацію. Система може запам'ятовувати вподобання кожного з господарів. Подібні електронні системи вже частіше зустрічаються у помешканні середнього рівня", - зазначає ріелтор.

Найдешевші турецькі квартири – в Аланьї й Махмутларі. Їх продають за 18-17 тис. євро. Більшість дешевих квартир площею 32-48 м.кв із двома коридорами. Таке житло розташоване у багатоповерхівках за 4-5 км від морського узбережжя.

"Все ж таки Туреччина ще не Європа. Сантехніка, дверні замки таких квартир у поганому стані, розеток у кімнатах небагато – може бути одна на всю кімнату. Кухні настільки тісні, що не в усі влазить холодильник, його ставляють у кімнаті", - говорить Олена.

Читайте також До 1 липня пришлють платіжки з податком на нерухомість

У Стамбулі, Анталії, Ларі та Кемері продають найдорожчі квартири: 1млн – 380 тис. євро. 474 тис. євро коштує квартира у Кемері. Вона за 900 метрів до Середземного моря. Квартира на 40 метрів квадратний обладнана двома сонячними батареями, сонячним колектром для підігріву води від сонця, кондиціонером і меблями. Також у ціну входить паркінг на дві машини.

У болгарських селах Смолянської обл. (250 км від Софії) 70-метрові квартири у будинках 1920-1950 років із Ракушняка продають по 15-18 тис. євро. З їхніх вікон видно гори та розлогі села.

"Якось я шукала там житло одному бізнесмену. Тоді просто жахнулася. Стан квартир нагадує стан радянських комуналок – сантехніка та труби у аварійному стані. Якщо в будинку є ванна кімната, вона відділена від коридору целофановою шторкою. У кімнатах поклеєні квітчасті шпалери, на них нерідко помітні сліди потьоків. Бо старі віконні рами та покрівля може пропускати воду".

Сучасні квартири на 25-32 метрів квадратних у Варні за 5 кілометрів до моря продають дорожче за 11-14 тис. євро. Там сучасна ламінована підлога, вікна та сантехніка. У мікрорайоні є басейн, тренажерний зал, салон краси. Найдорожчі квартири за 1 млн – 440 тис. євро розташовані на курорті Сонячний берег у Варні за 400 м від пляжу. У таких квартирах дизайнерський ремонт, меблі зроблені із натурального дерева. 60-квадратна квартира обладнана всією необхідною технікою.