Президент Сполучених Штатів висловив вдячність Росії за сприяння у досягненні "ядерної угоди" з Іраном. Росія трактує цю вдячність як карт-бланш Вашингтона у справі посилення свого впливу на пост-радянському просторі й не тільки.

І хоча Білий Дім не мав це на увазі, події можуть розвиватися саме в такому напрямку. Так вважає Фріда Гітіс, оглядачка телеканалу CNN.

"Цілком зрозуміло, що ця угода змінить світ – у цьому нема сумніву. Питання в тому, як змінить", - зазначає авторка.

Ще не так давно міністр оборони США Ештон Картер називав Росію "найбільшою глобальною загрозою" для Америки, а вже після завершення переговорів щодо ядерної програми Ірану Барак Обама оголосив подяку Москві за допомогу в їх успішному завершенні.

"Росія нам допомогла. Буду чесним з вами", - наводить CNN слова американського лідера. Однак, зазначає Фріда Гітіс, "Путін і Росія, так само, як усі інші гравці, прийняли рішення, що базуються на їхніх власних інтересах".

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Що ж до США, то їхнє ставлення до Ірану не змінилося. На прес-конференції в середу Обама заявив, що угода з цією країною не перетворює її на друга Америки – Тегеран, мовляв, як і раніше, підтримує тероризм і вдається до інших дій, що становлять джерело занепокоєння для Білого Дому.

Читайте також: Іран обіцяє повернутися на нафтовий ринок "з максимальним об'ємом"

Москві ж ідеться передусім про "повернення прибуткових збройних контрактів, які опинилися під загрозою внаслідок міжнародних санкцій", а також про відновлення дипломатичних, економічних та стратегічних відносин з Іраном.

Поза тим, Путін, можливо, очікує на новий світовий порядок, сподіваючись, що Обама погодиться на повернення часів "сфер впливу", коли Сполучені Штати допускатимуть, що певні країни можуть практикувати вплив у якихось регіонах.

Згідно з цією геополітичною схемою, Росія отримує мовчазну згоду США на перетворення в домінуючу силу серед сусідніх із нею країн, включаючи, скажімо, Україну й інші пост-радянські країни. Водночас Іран головуватиме в своїй частині світу, як він намагається це робити з деяким успіхом нині в Лівані, Іраку, Сирії, Йємені та інших країнах.

І хоча президент Обама відкидає припущення, що саме такий план мається на увазі, та й сама оглядачка CNN сумнівається, що така цинічна мета є суттю ядерної угоди з Тегераном, "але остаточним ефектом можуть виявитися певні кроки в цьому напрямку".

Обама, можливо, вважає, веде далі Фріда Гітіс, що ця угода "здатна створити новий, більш мирний і стабільний баланс і перетворити Іран на конструктивного члена спільноти націй; спільноти – давайте будемо дійсно оптимістичними, якщо вже на те пішло – котра може включати в себе мирно налаштовану й готову до співробітництва Росію, також налаштовану до гри за правилами та зниження напруженості у всьому світі".

Ніхто не може з упевненістю сказати, що Іран не стане поміркованішим, але це видається малоймовірним. Режим стане сильнішим, а не слабкішим, стверджує авторка CNN.

"Ми бачили, до чого був здатний Тегеран навіть будучи стримуваним міжнародними санкціями. Минуломісячна доповідь Держдепартаменту про боротьбу з тероризмом згадувала Іран понад 70 разів, як країну що підтримує сотні - так, сотні - терористичних організацій і проведення насильницьких терористичних операцій по всьому світу. Іранські оперативники були помічені в терористичних змовах у десятках країн, в Африці, Азії, Латинській Америці і Європі в останні роки, причому підтримка терористичних груп тривала весь 2014 рік", – нагадує про одну з найбільших світових загроз журналістка.

Читайте також: Російський рубль обвалився після угоди щодо Ірану

Що ж до Путіна, то, можливо, він вважає, що справді настав час обговорити сферу впливу.

"Можливо, він думає, що нині гарний час, аби обговорити сирійські справи, в час коли угода щодо Ірану дає новий рятувальний круг для аль-Асада. Або, може бути, цей успіх дипломатії відкрив нову главу світової гармонії та співпраці. Адже Обама – це чоловік, який приніс нам "зухвалість надіятися". Цікаві часи чекають нас попереду", - іронізує CNN.