Після того, як 26 квітня у польському селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві розібрали пам’ятник воїнам УПА, який до цього неодноразово плюндрували вандали, розгорівся серйозний скандал.

Аби врегулювати ситуацію, що виникла, в Інституті національної пам'яті Польщі заявили, що готові впорядкувати могилу, але тільки після того, як будуть проведені археологічні дослідження. Це потрібно для підтвердження, що в цьому місці дійсно є рештки українців. Про це повідомляє "Європейська правда".

В Інституті заявили, що не сприймають аргументи української сторони про те, що в 90-х роках минулого століття у законодавчому полі Польщі існувала "правова порожнина" щодо процедури встановлення пам'ятників.

"У разі підтвердження останків під пам’ятником, могила може бути упорядкована Міжвідомчою комісією у співпраці з польською стороною і підлягатиме юридичному захисту з боку польської держави. Ми й надалі підтримуємо свою позицію в цьому питанні і готові допомогти українській стороні", - наголосили польські історики.

Вони також додали, що немало здивовані реакцією України на демонтаж пам'ятника у Грушовичах, яка пообіцяла призупинити процес легалізації польських меморіальних об’єктів на своїй території.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", раніше в Мінкульті Польщі заявили, що демонтаж пам’ятника воїнам УПА, встановлений у 1994 році, є абсолютно законнм.