5 бізнес-асоціацій звернулися до української влади, щоб терміново скасувати додатковий імпортний збір. Інакше з кожним місяцем наш бізнес втрачатиме свої позиції на ринку.

Згідно даними Торговельно-промислової палати, під час розрахунків введення додаткового імпортного збору не прописали негативні ефекти. Розмір збору (5% і 10%) у багатьох випадках перевищує стандартні ставки ввізного мита, йде у розріз економічній логіці. Про це пише delo.ua.

"Додатковий імпортний збір не є істотним чинником заборони імпорту, а, навпаки, через зниження конкурентоспроможності вітчизняних виробників на зовнішніх ринках, призводить до падіння експорту та втрати українських позицій на традиційних ринках збуту", — сказано в звіті палати.

Таким чином, додатковий імпортний збір закріплює статус країни, як аграрно-сировинного придатка. У свою чергу це приведе до скорочення реального ВВП України на 6% у кінці року. Про це говорять у Державному науково-дослідному інституті інформатизації та моделювання економік.

А негативний податковий ефект від недоотримання податків від наших підприємств складе 36,3 млрд грн. Також піднімуться ціни на 9,4%, а експортні ціни на вітчизняну продукцію на 7,4%.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Читайте також: Україна експортуватиме молоко та м'ясо до Вірменії

Нагадаємо, 25 лютого Україна ввела додатковий імпортний збір на імпорт. Під 10% оподатковуються готові харчові продукти, жири і масла тваринного і рослинного походження, алкогольні та безалкогольні напої, тютюн і його замінники, оцет, живі тварини. Під 5% - всі останні товари за винятком "життєвий важливих", до яких віднесли більшість енергоносіїв і деякі медикаменти.