У Києві встановлять пам'ятний знак королеві Франції Анні Ярославні, донці київського князя Ярослава Мудрого.

Про це повідомляє Сегодня.

Презентація макета монумента пройшла в неділю на территорії Національного заповідника "Софія Київська", в рамках першого фестивалю "Анна Фест".

Пам'ятник з'явиться у скверику на розі вулиць Стрітенської та Рейтарській. Автори скульптури Костянтин Скритуцький і Федір Баландін зобразили королеву Анну в дитинстві з книжечкою в руках. Двоє чоловіків у мантіях винесли пам'ятник у сутінковий час.

"Дівчина, яка не тільки не побоялася їхати на інший кінець світу, але і мала сміливість ламати місцеві стереотипи і традиції буквально у всьому - від побуту до віри і від власної жіночої гідності і волелюбності до глобальних політичних питань", -повідомив Скритуцький.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Співавтор пам'ятника Федір Баландін додає, що поява в столиці пам'ятник Анні Ярославні - це ще один факт, що ми не йдемо в Європу, а в неї возращаться.

"У цьому сенсі фігура Анни Ярославни найбільш показова, а її батько, Ярослав Мудрий, був одним з перших євроінтеграторів в історії України", - говорить Баландін.

На презентації були присутні представники посольства Франції в Україні та керівництво Національного заповідника "Софія Київська".

Читайте також: На "Анна-фесті" в Києві навчать благородним манерам

Нагадаємо, що Анна Ярославна в ранньому дитинстві покинула Київ і стала королевою Франції. Її називають праматір'ю всіх французьких і навіть європейських монархів.