Борги банків-боржників цього тижня сягнули 37 мільярдів гривень. З початку 2015 року заборгованість фінустанов перед регулятором збільшилася на 27,4 мільярди. Про це повідомляють на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Такі великі борги є прогнозованими, адже більше 50 банків за останні півтора роки визнано неплатоспроможними. Це значить, що у них формально немає грошей погашати кредити", - говорить "Знай" економіст Сергій Гордієнко.

За його словами, основна частина боргів перед Нацбанком спричинена політикою оточення Януковича.

"До "Революції Гідності" підконтрольний оточенню Януковича Нацбанк під керівництвом Арбузова давав кредити всім "своїм" банкам. Особливо багато їх видали тоді, коли вже було зрозуміло, що Майдан переможе. Тоді, наприклад, "Брокбізнесбанку" дали 1 мільярд гривень. А потім підконтрольні Курченку фірми перевели ці гроші із рахунків фінустанови. І тягар невиплачених депозитів ліг на Фонд гарантування вкладів", - каже економіст.

Читайте також До травня банки мають назвати реальних власників — НБУ

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Банки підробляли фінансову звітність, мали статутний капітал, у кілька разів нижчий, від передбаченого законом.

"Підконтрольний Нацбанк не перевіряв тієї звітності. Таким чином в Україні з'являлися кишенькові банки, що обслуговували промислово-фінансові групи. Після перемоги Майдану вони сталим масово переводити заощадження своїх клієнтів на рахунки міжнародних фінустанов. Оголошували себе неплатоспроможними", - говорить експерт.

За підрахунками економіста, близько 80 банків в Україні є потенційно неплатоспроможними. Їх потрібно оголошувати банкрутами й розпродувати їхнє майно.

"Цікаво, що за останні 20 років в Україні не притягнули до відповідальності жодного власника банку. Адже через їхню некомпетентінсть, підробку фінансової звітності має збитки держава".

Читайте також "Прем'єр-міністр і голова Нацбанку мають піти у відставку"

Зараз боржниками НБУ є 24 неплатоспроможні банки.

"Думаю, тут має бути тісна співпраця прокуратури, СБУ та НБУ. На відміну від кредитних спілок, банки зобов'язані мати своє майно. Це майно необхідно арештувати, затримати власників проблемних фінустанов і накласти арешт на їхню власність. В подальшому продати її. Це чи не єдиний і ефективний спосіб хоч частково відшкодувати збитки державі від проблемних фінустанов", - вважає економіст.

Нагадаємо, з початку року частина проблемних банків погасила заборгованість за кредитами на 279 мільярдів гривень