Білоруси, які воюють на боці нашому боці проти російської агресії, не можуть отримати українське громадянство.

Такі білоруси воювали у складі добровольчого батальйону "Донбас". Так, Дмитро приїхав влітку 2014 року в батальйон на запрошення, там обіцяли їм з часом громадянство або посвідку на проживання, пише БелаПАН. Але через рік жоден іноземець-доброволець не отримав обіцяне громадянство. А повернутися на батьківщину не можуть, оскільки там їх чекає кримінальне покарання за участь у бойових діях на боці чужої країни.

"У мене є обіцянка посадових осіб України, до того як я вступив до лав Національної гвардії, що українське громадянство або інші документи, які дозволяють легально брати участь у бойових діях, мені оформлять, — розповідає Дмитро. — Таку обіцянку мені давав особисто глава МВС Арсен Аваков. Але потім отримав відповідь з міграційної служби, де був процитований закон про еміграцію з перерахуванням звичайних підстав для здобуття громадянства України. Для виконання формальностей я повинен повернутися до Білорусі й переоформити документи".

Але зробити він цього не може, оскільки удома його чекає в'язниця. Таких в батальйоні, за його словами, більше десяти людей.

За словами Дмитра, його неофіційна служба в "Донбасі" тривала три місяці, а покинути підрозділ його попросили унаслідок відсутності офіційного оформлення.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Читайте також: Як наші солдати поцупили з-під носа в сепаратистів БМП (відео)

Екс-командир "Донбасу", а тепер депутат Верховної Ради Семен Семенченко сказав, що громадянство надається за указом президента. І за його словами, проблему зараз вирішують на законодавчому рівні - готується до прийняття у другому читанні закон про спрощене здобуття громадянства для іноземців, які у складі добровольчих батальйонів захищали незалежність України.