Навіть якщо ви (поки ще) не були в Нью-Йорку, ви напевно знаєте назви його найвідоміших вулиць. З книг, фільмів, серіалів, розповідей мандрівників. Znaj.ua розповість, звідки у вулиць Нью-Йорка з'явилися такі назви. Щоправда, відрізнити, які з історій відбувалися насправді, а які – не більш ніж міські легенди, вже складно. У цьому нам допомогла розібратися директор туристичної компанії «Пілот» Олена Корчинська.

Бродвей

Бродвей – не тільки, мабуть, найзнаменитіша вулиця Нью-Йорка, але ще й одна з найстаріших. Крім того, це одна з головних артерій міста, що перетинає з півночі на південь весь Манхеттен, потім проходить через Бронкс і тягнеться ще 18 миль за кордоном міста.

З назвою, здавалося б, усе зрозуміло: Broadway – це широка дорога. Але з однією поправкою. Походження слова голландське – Breedeweg. Адже Нью-Йорк був заснований голландцями і деякий час носив ім'я «Новий Амстердам».

Уолл-стріт

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Не менш відома вулиця, яка символізує всю фінансову систему Америки. Первісна голландська назва звучала як de Waal Straat. За офіційною версією, назва походить від стіни (Waal, Wall), якою голландці відгородили свої володіння від конкурентів-англійців.

За іншою теорією, Уолл-стріт названа так на честь валлонських переселенців (Walloon), перших європейських колонізаторів Манхеттена.

Медісон-авеню

Знаменита авеню на Іст-Сайді, як і Медісон-сквер, названа на честь Джеймса Медісона, четвертого президента США.

Хаустон-стріт

Туристів і новачків в місті легко визначити по тому, як вони вимовляють назву Houston Street. «Х'юстон» - за аналогією з містом в Техасі.

Самі ж ньюйоркці кажуть «Хаустон», адже вулиця названа на честь Вільяма Хаустона, який представляв штат Джорджія в Континентальному конгресі у 1784-1786 роках.

Лексингтон-авеню

Від ньюйоркців ви часто почуєте назву «Лекс», так вони скорочують «Лексингтон-авеню». Названа вона так на честь битви при Лексингтоні в Массачусетсі, часів війни за незалежність США. На відміну від всіх авеню Нью-Йорка, які розташовані за порядковими номерами, Лексингтон втиснута між Третьою і Четвертою авеню. Власник землі просто вирішив більше заробити на забудові.

Парк-авеню

Так зараз називають Четверту авеню. У 19 столітті залізнична компанія проклала тут рейки, з приводу чого місцеві жителі були дуже незадоволені. В результаті рейки накрили сіткою і травою, цю частину дороги стали називати Парк-авеню, а пізніше – і всю вулицю. Зараз посеред Парк-авеню красується широка розділова смуга, засаджена деревами.