Вчені з університету Огайо дослідили зв'язок між цигарками з вентиляційним фільтром та кількістю випадків аденокарциноми - найпоширенішої форми раку легенів.

Про це повідомляє BBC.

"Легкі" цигарки не зменшують кількості шкідливих речовин, а лише розбавляють їх повітрям. Однак у 60-х роках, коли тютюнові компанії винайшли цю технології, її позиціонували як "менш шкідливу", ніж цигарки зі звичайним фільтром.

Один з авторів дослідження Пітер Шилдс повідомив, що разом з відмовою від куріння зростав попит на "легкі" цигарки. Разом з цим кількість випадків аденокарциноми легені (вчені пов'язують захворювання з "легкими" цигарками) продовжує зростати на фоні зменшення захворювань на рак легенів.

"Наші дані показують явний зв'язок між використанням вентиляційних отворів в сигаретних фільтрах і зростанням захворюваності аденокарциномою, який ми спостерігаємо протягом останніх 20 років", - заявив Шилдс.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він зазначив, що такі фільтри дозволяють курцю робити великі затяжки, що призводить до того, що в організм потрапляє більша кількість канцерогенів.

Сьогодні майже в усіх цигарках використовують вентиляційний фільтр. У США та Великій Британії заборонено маркувати цигарки як "легкі".

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчені прийшли до висновку, що куріння марихуани є більш небезпечним для школярів, ніж вживання алкоголю.