Майже мільйон тонн вугілля отримала Росія з окупованих територій Донбасу протягом минулого року. І це – лише за офіційними даними.

Як передає ЛІГА.net, у статистику залізничних перевезень Російської залізниці потрапили 940 тисяч тонн антрациту і ще близько 95 тисяч тонн інших сортів вугілля. У 2015 році з України до РФ незаконно вивезли близько 1,3 млн тонн вугілля тільки антрацитової групи.

Два роки тому схему нелегального вивезення вугілля розробили фірми олігарха-втікача Сергія Курченка "Петролеум капітал", "Внєшторгсервіс" та інші. Спочатку його відправляють до Росії, де державні органи оформлюють вивезення донбаського вугілля як імпорт з України, причому постачальники, засновані лідерами бойовиків "ЛНР/ДНР", зазначаються в паперах як українські компанії.

Потім вугілля експортують в Європу та країни Африки з російських портів або доставляють його на електростанцію на півдні Росії, що належить "Газпрому".

Частина вивезеного з Донбасу палива повертається в Україну під виглядом південноафриканського для потреб державної "Центренерго".

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

За інформацією видання, крім Курченка, вугілля з Донбасу в Росію вивозить компанія "Вугільні технології" з Ростова-на-Дону. Її засновником вказаний Валерій Донсков, а співвласниками є В'ячеслав Дрюченко й Олександр Мельничук. Останній на ресурсах сепаратистів значиться як "заступник міністра енергетики ЛНР".

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", у квітні спільник Сергія Курченка потрапив у руки СБУ. Він допоміг угрупуванню свого боса заволодіти 800 млн. грн.