На 205 виборчому окрузі, де проходять вибори до парламенту, не вщухають скандали. Головних претендентів двоє, пропрезидентський кандидат Сергій Березенко та близький до дніпропетровського мільярдера Ігоря Коломойського Геннадій Корбан. Сторони звинувачують одна одну в підкупі виборців.

Останнім скандальним епізодом стала публічна перепалка між головою Одеської ОДА Михеілом Саакашвілі та нардепом Борисом Філатовим. Обидва приїхали до Чернігова підтримати своїх кандидатів.

Факт поїздки до Чернігова з Одеси Саакашвілі сам по собі скандальний. Те, що він назвав Філатова "накачаним виродком" - теж. Філатов, своєю чергою, теж відгукнувся про Саакашвілі та центральну владу вельми жорстко на своїй сторінці у Facebook

Про те, як українському суспільству реагувати на подібні політичні конфлікти "Знай" розповідає популярний блогер Роман Шрайк.

Чому округ став таким скандальним?

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

- У нас усі мажоритарні вибори супроводжувались скандалами: роздача гречки або продуктових пакетів, застосування адмінресурсу. Значення мажоритарки в тому, що ціна перемоги чи поразки вкрай велика. Там або виграєш, або програєш. Людина, яка набирає 10 відсотків, може програти противнику, який набрав 11 відсотків.

Тому кандидати не зупиняються ні перед підкупом, ні перед віп-агітацією, ні перед гречкою.І так буде завжди, якщо правоохоронні органи цим не займатимуться. Як глобальне рішення, пропоную забути мажоритарку з виборів до парламенту взагалі. Політики і виборці проявляють найгірші свої якості саме на мажоритарці.

Читайте також: Довибори в Чернігові: в машині Березенка знайшли автомат і гроші (фото)

Але ж в пропорційній системі партійні бонзи просто продаватимуть місця і теж розказуватимуть казки електорату.

- Зрозуміло, що ця проблема є. Коли я говорю про пропорційну систему, маю на увазі, що вона буде з відкритими списками. Саме такі списки мають вирішити цю проблему. Але, у будь-якому разі, пропорційна система точніше відображає вибір суспільства, тоді як мажоритарна ігнорує вибір значної частини виборців.

Згадайте, як мажоритрака колись призвела до консервації режиму Януковича. Партія регіонів і комуністи на парламентських виборах 2012 року не мали більшості, але за рахунок мажоритарщиків її створили.

Чим пояснюється віп-представництво агітаторів на цьому окрузі? Бо там і губернатор Саакашвілі, і нардеп Філатов. Для повної комплектності варто б ще туди приїхати Порошенку та Коломойському з агітплакатами.

- На цьому мажоритарному окрузі народжується нова політична сила – "УКРОП" (Українське об'єднання патріотів. – "Знай"). Дніпропетровська команда Коломойського вирішила сама йти в політику. Для них цей округ дуже важливий. Це їхній трамплін у велику політику, тому вони теж роблять все, аби перемогти.

Читайте також: Саакашвілі обізвав Філатова "рейдером" і "накачаним виродком" (відео)

До чого тут велика політика?

- Ми знаємо, що було протистояння між Коломойським та Порошенком. Тому для президента так важливо, щоб Корбан там не переміг. Сам мандат не такий важливий для провладної партії. Важливо інше - не пускати "Укроп" у вищу лігу політики. Ситуацію на окрузі ускладнює більший політичний контекст, а саме – конфлікт між Порошенком і Коломойським.

Як суспільству ставитись до конфлікту в Чернігові?

- Відбуваються порушення виборчого законодавства. І попри це, учасники перегонів не зняті з виборів. Це ознака хвороби. Бо систему характеризує не помилка, а реакція на неї. Цієї реакції від держави просто немає. Якби правоохоронні органи чітко реагували на всі факти підкупу й маніпуляцій, саме вони б зняли цю проблему, і не було б таких огидних виборчих кампаній.

Читайте за темою: Лише 27% українців подобається робота Порошенка - опитування