В ніч з 10 на 11 червня по всій території України очікується досі небачене не астрономічне і не погодне явище. У всій країні одночасно настане довгоочікуваний і давно обіцяний безвізовий режим з країнами-членами ЄС і не лише.

Він сказав поїхали і прийшов безвіз

Безповоротний зворотній відлік до доленосного дня почався після того, як в Офіційному журналі Європейського союзу з'явилася відповідна публікація про раніше прийняте рішення по нашій країні.

Одним з перших, хто повідомив про цю переможну подію, зі зрозумілих причин, був президент України Петро Порошенко.

Власне, йому також належить і сама ідея всеукраїнського «зворотного відліку».

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Спасибі, що повернувся!

Однак, не варто забувати, що основною вимогою, якої повинні будуть масово дотримуватися українці в ім'я подальшого збереження безвізу, стане виконання нагального прохання європейців про 90-денний термін перебування наших співвітчизників в ЄС. При цьому, втішити може хіба що той факт, що процедуру можна буде повторювати 2 рази на рік.

Ця обмовка - вкрай важлива, оскільки, якщо наші співвітчизники почнуть масово не повертатися додому, дія безвізу для нашої країни може бути з ганьбою призупинена. «Заберуть» безвіз і у випадку виникнення проблем з «безпекою ЄС».

Щоб такого не сталося, деякі інституції, які отримали під це гранти, вже почали активну просвітницьку роботу серед населення. Основний лейтмотив якої: «Не ставай нелегалом!».

Куди поїдемо?

Засвоївши, основні моменти, які розповідають про те, що робити не потрібно, можна переходити до гарних новин.

Таким чином, з другої половини червня громадяни нашої країни нарешті зможуть відвідати 30 досі завізованих європейських країн. Серед них: Австрія, Бельгія, Болгарія, Німеччина, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина , Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція. До цього списку, якщо хто не знає, увійшли не тільки країни-члени Євросоюзу, але й низка європейських держав, що до нього не приєдналися. Крім того, без віз почнуть пускати ще і в такі країни «міського типу», як Сан-Марино, Монако, Ватикан і Андорру.

Без віз не пустять нас тільки хіба-що до Великобританії та Ірландії.

Вуса, лапи, хвіст та інша біометріка

Головною умовою для поїздок до ЄС без віз буде біометричний паспорт. За легендою, його можна отримати у відділеннях Державної міграційної служби або Центрах надання адміністративних послуг. Подейкують, що ця послуга коштує від 557 гривень до 810 гривень.

Однак, як показує практика, найближчим часом ця опція буде важкодоступною. Швидше і не за місцем реєстрації - біометрику можна зробити за 1000, 1400 або 1800 гривень, наприклад.

Покажи мені гроші

Якщо вам все-таки пощастить найближчим часом отримати паспорт, все, що залишиться подолати для того, щоб потрапити до Європи - це прикордонна служба.

Її співробітники мають право попросити у вас вкрай аргументовано пояснити мету свого візиту, показати документи, які підтверджують, що вам буде, де жити. Крім того, вони неодмінно поцікавляться про наявність у вас квитка у зворотній бік, страховки і, найголовніше, - достатньої для перебування в країні кількості грошових знаків в гаманці або на рахунку в банку.

Суми для відвідування кожної країни свої: від скромних 20-25 доларів на день для відвідування Польщі, до нескромних 80-100 доларів на день, наприклад, для Іспанії.

Від воріт поворот

Тим не менш, примітно те, що наявність всіх перелічених вище документів і аргументів в жодному разі не буде 100% гарантією того, що ви зможете здійснити заплановану поїздку. І вас, як це не сумно, можуть просто відправити додому.

Але не сумуйте. Як виявилося, навіть до отримання безвізу громадяни України мали можливість без віз і зайвих проблем подорожувати до близько 50 країн світу (з майже 200, нанесених на карту).

Детальніше - у нашій інфографіці.