Документи для початку арбітражного провадження проти Росії через порушення нею Конвенції ООН з морського права 1982 року має підготувати до 19 лютого наступного року Україна.

Арбітраж для розгляду суперечки нашої держави проти РФ був створений 12 травня під час першого процедурного засідання Трибуналу за конвенцією з морського права ООН. Про це йдеться в повідомленні Постійної палати третейського суду в Гаазі.

Представники трибуналу вже проконсультувалися зі сторонами стосовно процедурних рамок арбітражу.

18 травня були прийняті правила процедури арбітражу. Він складатиметься з п'яти членів трибуналу під головуванням судді з Південної Кореї. До нього входитимуть також судді з Алжиру, Мексики, РФ та Великої Британії. Затверджений календар дебатів.

Україна має надати меморандум з вказанням обставини, на які спирається, заяву з питання права і пояснення. У свою чергу російській стороні необхідно представити контрмеморандум, що містить будь-які заперечення з питань юрисдикції чи прийнятності, відповідь на український меморандум, будь-які зустрічні вимоги і необхідні пояснення. Остаточний строк подачі документів з боку РФ – 19 листопада 2018 року.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Після цього Україна до 19 квітня 2019 року зможе дати відповідь на російський контрмеморандум, а РФ отримає можливість до 19 вересня 2019 року представити свої повторні заперечення.

Нагадаємо, у вересні 2016 року Україна ініціювала арбітражне провадження проти Росії, аби захистити свої права як прибережна держава в прилеглих до Криму морських зонах в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці .

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", Україна сформулювала звинувачення протии Путіна для суду в Гаазі.