В Україні офіційно запровадили мовні квоти на телебаченні.

Відповідний законопроект № 5313 " Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації" підтримали більшість депутатів.

Згідно документу, відтепер щотижня канали повинні транслювати передачі та фільми державною мовою. Загальнонаціональним та регіональним каналам встановили квоту у 75%, а місцевим – 60%. Те саме стосується й новин на ТБ.

У статті 10 закону "Про телебачення та радіомовлення" встановлено чіткі часові проміжки для показу україномовних передач: між 7.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00. Мова йде про цифрове та аналогове телебачення.

Для телеканалів, які транслюються випуски мовами корінних народів України, встановлений показник не менше 30% на тиждень – стільки ж, як і для радіостанцій.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Планується, що до 2018 року кількість програм державною мовою зростатиме і досягне близько 60%, а україномовних пісень – до 35%.

Фільми радянських часів, які створені до 1 серпня 1991 року, допускають недержавною мовою, але тільки із субтитрами. В майбутньому всі вони повинні бути дубльовані, або озвучені українською мовою.

Як повідомляв портал "Знай.ua", мешканці анексованого Криму можуть почути україномовне радіо.