Історія Середньовічної Європи - не найлегша тема, особливо з точки зору сучасної людини. Багато подій вже детально документувалися, але звичаї і ідеали того часу були далекі від гуманістичних.

Однією з найжахливіших сторінок історії - це, звичайно, діяльність Інквізиції. Навіть складно уявити, скільки невинних чоловіків і жінок поплатилися життям за незгоду з догмами католицької церкви або взагалі без причини. Але не завжди це були безвісні люди, серед них були і ті, чиї імена залишились в історії. Наприклад, вчений, поет і чернець Джордано Бруно, якого заарештували рівно 425 років тому - 23 травня 1592 року. Сьогодні ми розповімо про його життя, погляди, переслідування з боку церкви, і подумаємо, чому може навчити його приклад зараз.

Монах-мандрівник

Уроджений Філіппо Бруно, також відомий як Бруно Ноланец (тобто Бруно з міста Ноли) став ченцем дуже рано. З 11 років його навчали різним наукам, а в 15 - віддали в монастир Святого Домініка в Неаполі. Уже в 1565 році 17-річний Бруно був пострижений у ченці, а в 1572 році став священиком і відслужив свою першу обідню в місті Кампанья.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Уже в цей час Бруно відрізнявся вільними поглядами на віру. Перші підозри в читанні заборонених книг з'явилися у начальства монастиря ще в 1575 році. Побоюючись переслідування Бруно їде через північ Італії в Швейцарію, де вирішує порвати з католицизмом. Він стає кальвіністом і зараховується до Женевського університету. Втім, незабаром в єресі його звинуватять і кальвіністи.

З тих пір Джордано змушений постійно мандрувати. Він встиг побувати в Парижі, де викладав в Сорбонському університеті і встиг познайомитися з королем Генріхом III. До 1583 року Бруно жив під захистом короля у Франції, але незабаром змушений був покинути і цю країну через розбіжності з місцевими викладачами та духовенством.

Бруно з рекомендаційними листами від Генріха III їде в Англію, де не тільки викладає в Оксфорді і видає свої праці, а й спілкується з передовими людьми свого часу. Серед його співрозмовників були такі люди, як Вільям Шекспір, Френсіс Бекон і Вільям Гілберт. Після Англії Бруно на якийсь час знову їде в Париж, відвідує Німеччину і Чехію, а в 1591 році повертається до Італії на запрошення венеціанського аристократа Джованні Моченіго, де займається навчанням мистецтву пам'яті.

Це повернення і стало для філософа фатальним, адже саме Мочениго написав на нього ряд доносів, які спричинили за собою арешт 23 травня 1592 року.

У чому звинувачувався?

Прийнято вважати, що головним злочином Джордано Бруно було твердження, що Земля обертається навколо Сонця, а не навпаки, як стверджувала в ті часи церква. Але в обвинувальному висновку у його справі про геліоцентричну систему немає ні слова. Бруно судили в цілому не за його наукові дослідження і підтримку поглядів Миколи Коперника, а за альтернативний погляд на християнство.

Бруно не був атеїстом і залишався віруючою людиною, але на світ дивився дуже відмінно від позиції Католицької церкви. Зокрема, він стверджував, що існує нескінченна кількість світів і всі вони також нескінченні. Він сумнівався в догматі про Святу Трійцю, виправдовував магію, не вірив в правдивість ритуалів (зокрема заперечував, що хліб дійсно перетворює на плоть Христа). Звичайно, зараз не можна сказати, які звинувачення мали підстави, а які були додумані інквізиторами. Та й самих інквізиторів це ніяк не виправдовує, в XXI столітті ми вже знаємо, що не можна судити людину за інший погляд на світ.

Точно відомо тільки те, що Джордано Бруно винним себе не визнав, прийняв всі звинувачення і відмовився покаятись. 17 лютого 1600 року він був страчений «без пролиття крові», тобто спалений. Згідно з поширеною версією, останніми його словами були: «Спалити - не означає спростувати». Швидше за все, це не так, хоча цю фразу він і правда пару раз виголошував, дізнавшись свій вирок. Але, вже зійшовши на місце спалення, Бруно сказав: «Я вмираю мучеником добровільно і знаю, що моя душа з останнім подихом вознесеться до раю».

Бруно і Галілей

У народній пам'яті ці дві людини нерозривно пов'язані між собою, як такі, що постраждалі від рук церкви. Але в житті, ймовірно, вони ніколи не зустрічалися, хоча обидва були послідовниками Миколи Коперника і його геліоцентричної системи. Джордано Бруно навіть свого часу встиг переконати в істинності цієї системи Вільяма Гілберта.

Але сама геліоцентрична система була оголошена єрессю тільки в 1616 році, тому і не фігурувала в обвинувальному висновку Бруно. А ось Галілео Галілея судили саме за це. Правда, на вогнище його не відправляти, так як він був оголошений не єретиком, а «сильно запідозреним в єресі». Це було тяжке обвинувачення, але від багаття воно рятувало. Можливо, таку поблажливість церква проявила через постійні прохання тосканського герцога Козімо II Медичі, радником якого був Галілей

У будь-якому випадку, життя вченого було зламане. Періодично його тримали в ув'язненні, а після суду помістили під строгий домашній арешт. Так він прожив до самої смерті.

Значення для нащадків

Історія Джордано Бруно говорить нам багато про що. У тому числі і про те, що, як говориться в Біблії, немає пророка у своїй вітчизні. До поглядів Бруно ставилися по-різному в різних країнах Європи, але тільки в рідній Італії його переслідували, судили і стратили. Для французів і англійців він був ученим іноземцем, з яким можна було сперечатися або погоджуватися. Але для італійців він був місцевим вискочкою, який ставив під сумнів існуючий порядок речей.

Середньовіччя давно закінчилося, але приклади такої недовіри до ідей співгромадян ми зустрічаємо і зараз. Не дарма ж багато українців впевнені, що все хороше обов'язково має прийти до нас з-за кордону. І як не може з'явитися в самій Україні.