З учорашнього дня, 23 травня, в Україні стартував "сезон" ЗНО. В першу чергу абітурієнти склали українську мову і літературу, цей предмет є обов'язковим для всіх незалежно від обраної спеціальності. Останньою українці складатимуть хімію. Після цього настане додаткова сесія з 3 по 12 липня для тих, хто пропустив основний іспит з поважних причин. І вже з 12 по 20 число пройде вступна кампанія.

Про це пише Сегодня.

Подача документів. Якщо не хочеться просиджувати в кілометрових чергах із бажаючих подати документи особисто, це можна зробити онлайн. Єдиний виняток для тих, хто вступає на пільгових або спеціальних умовах: у цьому випадку необхідно принести заяву. Згідно з новими правилами, абітурієнти можуть подати тільки 9 заявок на 4 спеціальності, якщо претендують на бюджет: на контракт заявок можна подати скільки душі завгодно. До речі, на відміну від минулого року, коли приймався сертифікат ЗНО тільки поточного року, в 2017-му діятимуть результати як нинішнього, так і минулого року. Університети повинні оприлюднити списки бюджетників до 7 серпня, до 30 числа - імена тих, хто вступив на контракт.

Бонуси. Цього року дещо змінився коефіцієнт нарахування балів: тепер важливу роль відіграє школа, яку закінчив абітурієнт. Їх ділять на три категорії: сільська, регіональна і галузева. Наприклад, коефіцієнт сільської школи становить 1,02. Це означає, що бал випускника примножать на 1,02, що може в результаті додати 3-4 бали до загальної суми. У Міністерстві освіти пояснили, що таким чином уряд намагається підтримати учнів, які в силу обставин отримали неякісну освіту: в 33% сільських шкіл в класах ледь налічується 10 осіб, часто один вчитель читає декілька предметів.

Підтримати балами хочуть й абітурієнтів, які замість столичних ВНЗ і техспеціональностей обирають регіональні. Таку надбавку отримають ті, хто подає документи до університетів Харкова, Дніпра, Одеси чи Львова. Тут коефіцієнт дорівнює 1,01. Всі інші міста - бали множать на 1,02. А ось якщо майбутній студент обере для себе Луганську або Донецьку область, коефіцієнт зросте до 1,03. Такий же бонус отримають ті, хто вибирає інженерно-технічні спеціальності, оскільки за останні роки саме в цій сфері простежується серйозний недобір.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Пільги. Спрощена система вступу діятиме для людей з інвалідністю, дітей-сиріт, дітей бійців АТО, а також для мешканців анексованого Криму та окупованого Донбасу. Ці категорії вступників можуть вступити без здачі ЗНО, але тільки в ті навчальні заклади, які визначило Міносвіти: повний перелік можна подивитися на офіційному сайті. Для того, щоб скористатися такою можливістю, потрібно подати заявку в один із 39 освітніх центрів, прикріпивши виписку зі шкільного атестата. Після цього абітурієнту потрібно буде скласти два іспити в центрі і один безпосередньо в обраному ВНЗ.

Скільки нині коштує здобути вищу освіту. Поки українські абітурієнти активно готуються до ЗНО, університети вже опублікували ціни на контрактну форму навчання. В середньому вартість зросла на 10% в порівнянні з минулим роком. Очікувано, що найдорожче обійдеться навчання в київських університетах: наприклад, гуманітаріям доведеться викласти приблизно 25 тисяч гривень за рік, в Дніпрі це коштуватиме 14-15 тисяч в середньому. Точні науки в Києві коштують від 22 тисяч, у Львові ціна стартує з 11. Абітурієнтам, які обирають творчі професії в області мистецтва і культури, доведеться викласти від 14 до 38 тисяч гривень за один рік навчання. Лідирують у списку професій міжнародні відносини і міжнародний бізнес. У столиці за рік попросять 44 тисяч гривень.

Експерти розповіли, що це не останні зміни, які настають в системі вступу. Зараз Мін'юст погоджує чергові нововведення, які пов'язані з новим законом, згідно з яким тисячу бюджетних місць для переселенців повинні надати чотири області: Запорізька, Миколаївська, Херсонська й Одеська.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про шахраїв, які масово продають фальшиві відповіді на ЗНО.