Такий день буває тільки раз у році. Він знаменує початок літа. Пов'язаний він з тим, що Земля стає під кутом, завдяки якому сонячні промені освітлюють її як можна довше. Саме тому 21 липня буде найдовший день і найкоротша ніч. Відповідно на протилежній півкулі все буде навпаки.

Як святкують День літнього сонцестояння в різних країнах

У нашій країні свято приурочене Дню літнього сонцестояння – Івана Купала. У наших предків було прийнято купатися в річці, приносити жертви, стрибати через вогнища, ворожити та шукати папороть, яка за переказами розквітала у цей день.

У фінів подібне свято називалося – Юханнус (від імені Святого Іоанна). Це національне свято, в яке прийнято прикрашати будинок, човни та інші всілякі місця зібрання людей, гілками берези. І так само, як і у нас, без великого багаття у фінів не обходиться.

У португальців – це день Святого Іоанна. Це чи не найголовніше свято в країні. У деяких містах його святкують по кілька днів. І, звичайно, він супроводжується безліччю традиційних обрядів: розпалювання багаття, "танець царя Давида", феєрверками.

Як святкували Івана Купала

Свято Івана Купала – одне з найдавніших в нашій країні. І, навіть після прийняття християнства його не забули. З святом Івана Купала пов'язана величезна кількість давніх традицій і обрядів. В цей день, за повір'ями, прийнято розпалювати багаття і стрибати через них, взяв за руки, обмінюватися вінками, гадати дівчатам на «судженого», шукати міфічний цвіт папороті, який приносить щастя і багатство.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Цікаві факти про День літнього сонцестояння

І ще трохи цікавого про день літнього сонцестояння:

  1. Як ми вже знаємо, в цей день прийнято палити вогнища. І найбільше було у Норвегії, в 2010 році. У висоту воно досягало 40 метрів.
  2. Логічно припустити, що в цей день буде найбільш спекотна погода у році. Але це трохи не так, завдяки водному покриву землі, яке має велику теплоємність, спека приходить тільки через кілька днів.
  3. В цей день в Стоунхенджі величезна кількість людей збирається, щоб відзначити це свято. В минулому році налічувалося понад 35 тисяч людей.
  4. Для науки цей день став одним з «найтемніших» - у 1633 році вчення Коперника про те, що не Земля, а Сонце знаходиться в центрі світу, визнали хибним.
  5. Наша планета не єдина, де буває подібне явище. Наприклад, на Марсі, День літнього сонцестояння відбувається через кілька годин після земного. А на Урані він затягується аж на 42 роки.