З 15 липня ціни на проїзд у київському громадському транспорті зростуть на 1 гривню. За поїздку в метро або міській електричці киянам тепер доведеться віддавати 5 грн, а в наземному транспорті – 4 грн.

У Київській міській державній адміністрації спробували виправдати таку вартість проїзду, назвавши її "тарифом виживання".

За словами радника голови КМДА з питань цінової політики Василя Яструбинського, економічно обґрунтовані тарифи на проїзд у столичному громадському транспорті складають 6,64 грн для метро і 6,91 грн – для наземного транспорту. Таким чином, як зазначив він, різницю між економічно обгрунтованими тарифами і тими, які почнуть діяти з середини липня, покриватимуть з бюджету.

Крім того, радник заступника голови КМДА заявив, що нове подорожчання проїзду дозволить компенсувати витрати лише на дві складові тарифу: електроенергію і зарплати персоналу.

Також, за словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, підвищення необхідно для того, щоб муніципальний громадський транспорт взагалі продовжив працювати.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як розповів він, у вартість квитка входить собівартість перевезення (заробітна плата, паливно-мастильні матеріали, електроенергія, обслуговування і ремонт транспорту) і розвитку (оновлення складу, створення нових маршрутів, ремонт та встановлення нових зупинок, ремонт і відкриття нових станцій метро).

"За останні два роки електрика подорожчала в 4,6 рази, крім того, в 2,6 рази зросла мінімалка. Ці два фактори стали вирішальними для таких непопулярних кроків", - виправдав нові тарифи Поворозник.

При цьому в КМДА поспішили заспокоїти пільговиків, пообіцявши, що вони як і раніше зможуть їздити в міському транспорті, користуючись привілеями.

Систему знижок також змінювати не будуть. Наприклад, проїзд у метро по пластиковій карті коштуватиме від 4,50 залежно від кількості поїздок, а за проїзними квитками – від 3,87 грн залежно від типу проїзного.

Крім того, міська влада сподівається, що введення електронного квитка на всі види транспорту дозволить оптимізувати облік пасажирів і змінити підходи до оплати проїзду.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ще кілька станції столичної підземки відмовилися від жетонів.