Український волонтер розповів, як доводиться жити, а вірніше виживати людям у "сірій зоні" на лінії розмежування - балансі між мирним життям і територією війни. Селище Чигирі Торецької міськради Донецької області де-юре подконтрольний українському уряду, де-факто - мало чим відрізняється від життя на офіційно окупованих територіях. Зараз там проживає 185 осіб, 15 з яких - школярі.

Про це розповів глава Гуманітарної місії "Проліска" Євген Каплін. Він розповів, що людям доводиться проходити більше п'яти кілометрів від крайнього українського блок-поста, аби дістатися до селища через Торецьк (Дзержинськ до декомунізації). Шлях до селища усіяний боєприпасами, що не розірвалися і хвостиками мінометних мін. Ходити по такій дорозі більш, ніж небезпечно, а розмінування проводили останній раз бог знає коли.

Волонтери приїхали в Чигирі, щоб допомогти тим, хто постраждав від збройного конфлікту, а це практично всі. Почнемо з того, що вже декілька років в селищі відсутнє газопостачання і величезні проблеми з транспортом: ніхто не може знати, коли можна дочекатися хоч якогось автобуса. Діти відвідують школу, яка знаходиться на непідконтрольній Україні території просто тому, що до неї доводиться йти менше одного кілометра: до найближчої школи на підконтрольній території доведеться йти не менше семи кілометрів. Як йдуть справи із транспортом, вже з'ясували.

Одна з найбільш глобальних проблем мешканців Чигирів - це магістральний водопровід, який прорвало більше двох років тому, і ніхто не збирається його лагодити. Вода тече просто по дорозі, затікає на огороди мешканців, затоплює погреби і навіть будинки. Тобто, люди не можуть щось виростити на вічно затопленій землі і їм ніде сховатися в разі бомбування. Далі вода стікає в стовп шахти Гагаріна: тут рівень води вже піднявся на 75 метрів, а це прямий шлях до обвалу порід шахти і витіснення газів: останні можуть з шахти переміщатися в льохи мешканців і спровокувати вибухи й загоряння, але кому до цього є діло.

До наболілих проблем відносимо і пропуск через блок-пост першого рубежу на територію Торецька. На сьогоднішній день там діє культ списків: якщо імені твого в ньому немає, в місто ти не потрапиш. Зараз в ньому записано 90 осіб, і це не найгірший показник: раніше не пропускали більше 45 мешканців.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, що представники Червоного Хреста розповіли, як розслідують справи про безвісти зниклих.