В Україні 22 червня вважається Днем скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. Ця дата стала початком самої кровопролитної бійні на українській території - Німецько-радянської війни, яку за часів СРСР охрестили Велика Вітчизняна війна.

В цей день Україна вшановує пам'ять синів та дочок українського народу, полеглих під час війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності. Пам'ятна дата встановлена ​​на державному рівні в 2000 році. Її ініціаторами були громадські організації ветеранів війни, Збройних сил та жертви нацистських переслідувань, а затвердив її своїм указом президент Леонід Кучма.

Початок війни між СРСР і Третім рейхом

22 червня 1941 нацистська Німеччина порушила кордон і без оголошення війни вторглася на територію СРСР. Це стало початком одного з найбільш кровопролитних конфліктів на території України.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

До цього Німеччина під керівництвом Адольфа Гітлера і СРСР на чолі з Йосипом Сталіним поділи Східну Європу на сфери впливу і роздягли Польщу. Ще до початку війни нацистський і комуністичний режими активно співпрацювали в промисловій та військовій сферах.

Війна між СРСР і Німеччиною тривала до 9 травня 1945 року, але юридично датою закінчення є дата видання Указу Президії ВР СРСР від 25.01.1955 "Про припинення стану війни між Радянським Союзом і Німеччиною".

Війна супроводжувалася жорстокістю, масштабними руйнуваннями населених пунктів, знищенням великих груп населення і депортаціями. Близько третини всіх загиблих у Другій світовій війні припадають на німецько-радянську війну.

Ціна перемоги була дуже велика. За роки війни СРСР втратив 26,6 мільйонів чоловік, з них більше 15 мільйонів - мирні жителі.

Втрати України у війні

Найбільші втрати серед країн СРСР зазнала Україна. У Другій світовій війні загинуло 8-10 мільйонів українців, включно з убитими, померлими, загиблими в концтаборах, евакуйованими і депортованими.

Втрати України склали більше, ніж Великобританії, Канади, США та Франції разом узятих. Кількість загиблих українців можна порівняти з населенням сучасної Австрії.

В результаті бойових дій в Україні було зруйновано понад 700 міст і містечок, 16,5 тисячі промислових підприємств, 18 тисяч лікувальних установ, 33 тисячі шкіл, технікумів, вузів і науково-дослідних інститутів, 19 тисяч бібліотек. Десять мільйонів чоловік залишилися без даху над головою.