Вугільні схеми сім'ї Януковича в Україні розкрив позафракційний народний депутат Борислав Береза. На своїй ​ сторінці в Facebook політик повідомив про механізм, який заставляє кожного українця, що сумлінно оплачує електрику, фінансувати псевдореспубліки Захарченко та Плотницького, пише Politeka.

Береза ​​пояснює, що українці платять обленерго, там в свою чергу, цими грошима розплачуються за опт з ДП "Енергоринок". Далі ДП "Енергоринок" розплачується з генеруючими компаніями, в тому числі і "Донбасенерго», а остання платить за вугілля «бояришниковим республікам ЛДНР".

За інформацією Берези, Слов'янська ТЕС, що входить до складу "Донбасенерго", фактичним власником якої є Олександр Янукович, стрімко нарощує запаси антрациту. Цей антрацит «Донбасенерго» має намір спалювати для виробництва електроенергії, а електроенергію продавати "Енергоринку" за ціною імпортного вугілля.

При цьому політик наголошує, що ніяких контрактів на поставки з Роттердама, ПАР або Австралії у "Донбасенерго"» немає, а в Україні антрацит добувають лише на неконтрольованої території.

"За офіційними паперами у «Донбасенерго» залишилося всього 34 тисяч тонн вугілля. А ось судячи з учорашніх фото зі Слов'янської ТЕС і нескладного математичного підрахунку - майже в два рази більше. 51 тисяч кубометрів штибу відповідає приблизно 60 тисячам тонн антрациту. Різниця між заявленим і реальним 26 тисяч тонн. Звідки вугіллячко?", - задає питання Береза.

Він також нагадав українцям про так звану «націоналізацію» шахт в ЛНР і ДНР.

"Готую депутатський запит до правоохоронців на предмет перевірки реальних обсягів антрациту на складах Слов'янської ТЕС і джерел його походження", - констатував Береза.

Як повідомляв портал "Знай.ua", частина вивезеного з Донбасу вугілля повертається в Україну під виглядом південноафриканського.